Sparta Prags svar: "Oskyldiga barn attackeras"

Ytterligare en rasismskandal skakar europeisk fotboll. Men efter gårdagens match mot Rangers, där Glen Kamara utsattes för burop, stöttar Sparta Prag publiken, som bestod av barn.
"Det är helt otroligt att vi efter en match måste se oskyldiga barn attackeras och ta emot ogrundade anklagelser om rasism." skriver klubben på sin hemsida.
Publicerad 1 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Rangers Glen Kamara, höger, buades ut av barnen på läktaren.
Rangers Glen Kamara, höger, buades ut av barnen på läktaren.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Rangers tränare Steven Gerrard har kontaktat det europeiska fotbollsförbundet, Uefa efter torsdagens skandalscener i Prag.

Finländske landslagsspelaren Glen Kamara buades ut av åskådarna i bortamatchen i Europa League.

Det inträffade ett halvår efter att Kamara utsatts för rasism av Ondrej Kudela, i stadens andra storlag, Spartas ärkefienden, Slavia Prag.

Kudela stängdes senare av i tio matcher av Uefa.

Torsdagens match spelades utan vuxna åskådare på läktaren, ett straff för tidigare rasismskandaler. Uefa tillät dock 10 000 barn under 14 år att se matchen på plats, och det är alltså dessa som beskylls för att ha buat varje gång Kamara rörde bollen.

– Hundratusentals, om inte fler, människor är besvikna och frustrerade över att sådana här saker händer alldeles för ofta och tyvärr är inte straffen tillräckliga, säger Steven Gerrard enligt AFP.

Kamaras advokat, Iabelled Anwar, har även gett sig in i debatten och säger att staden Prag har problem med rasism. Det håller dock inte Sparta Prag med om. På sin hemsida tar klubben avstånd från Anwars uttalande och säger att hans "nätmobbning" borde hanteras av myndigheter i Skottland.

Dessutom försvarar klubben sina åskådare.

"Det är helt otroligt att vi efter en match måste se oskyldiga barn attackeras och ta emot ogrundade anklagelser om rasism. Att förolämpa barn på internet och i medierna är oacceptabelt, desperat och löjeväckande. Sluta attackera våra barn! Vår klubb kommer stolt att försvara sina barn - vår framtid och vår stolthet. Att förtala barn på internet är extremt fegt", skriver man.

Ärkefienden i Slavia Prag går även ut och stöttar rivalklubben, skriver klubbens chef Jaroslav Tvrdik på Twitter.

Även Tjeckiens utrikesminister, Jakub Kulhanek, är upprörd över anklagelserna och har enligt nyhetsbyrån Reuters kallat upp Storbritanniens ambassadör.

"Det räcker nu! Att avsiktligt sprida, vidriga förolämpningar mot tjeckiska barn i medierna och på internet hör inte hemma i fotboll och ännu mindre i en god relation mellan två länder", skriver han på Twitter.

Linnéa Engholm/TT

Läktarna i Prag var fyllda av barn.
Läktarna i Prag var fyllda av barn.Foto: Petr David Josek/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.