Polis återtar kontroll i upploppsfängelse

Polisen uppger att man har återtagit kontrollen i det ecuadorianska fängelse där minst 118 personer dödats i upplopp sedan i tisdags.
– Allt är lugnt, de (intagna) sitter i sina celler. De har inte längre kontroll över cellblocken, säger polischefen Tannya Varela efter en massiv insats med omkring 900 poliser.
Publicerad 1 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Soldater vaktar utanför fängelset i Ecuador.
Soldater vaktar utanför fängelset i Ecuador.Foto: Jose Sanchez/AP/TT

Upploppet startade i tisdags vid ett fängelse i hamnstaden Guayaquil mellan fångar som tros ha kopplingar till ökända mexikanska brottssyndikat. Minst 118 personer har dödats och ett 80-tal skadats.

På onsdagen skadades minst två av de poliser som hade skickats in för att försöka återta kontrollen över anstalten.

Militärer och stridsvagnar är placerade utanför fängelset, där även hundratals oroliga anhöriga har samlats.

Enligt den lokala nyhetssajten Primicias utbröt våldsamheterna när fångar från ett gäng firade en av dess ledares födelsedag och då skröt om hur de hade kontroll över fängelset. Detta ska ha retat upp rivaliserande grupper.

Tisdagens våldsamheter är den senaste i en rad dödliga fängelseupplopp i Ecuador som har krävt minst 230 intagnas liv hittills i år.

Som svar på det senaste upploppet har regeringen beslutat om undantagstillstånd, vilket innebär att fångarnas medborgerliga rättigheter tillfälligt hävs och att man kan använda våld – bland annat med hjälp av militären – för att återställa ordningen.

Ecuadors fängelseväsende innefattar ett 60-tal anläggningar anpassade till omkring 30 000 fångar. Men omkring 39 000 personer sitter inne och det råder dessutom personalbrist på många anstalter. Omkring 1 500 personer är anställda vid anstalterna, men enligt experter behövs det ytterligare cirka 3 000.

Korruptionen inne på fängelserna är omfattande och intagna kan enkelt skaffa vapen och ammunition.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.