Algeriet rasar mot franska synpunkter

Algeriet sätter tvärt ned foten mot Frankrike efter att den franske presidenten Emmanuel Macron haft synpunkter på landets styre.
Den algeriske ambassadören i Paris kallas hem på studs.
Publicerad 2 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Algeriets president Abdelmajid Tebboune sitter fast i landets delvis militära system, enligt Frankrikes president. Den algeriske ambassadören i Paris kallas hem. Arkivbild.
Algeriets president Abdelmajid Tebboune sitter fast i landets delvis militära system, enligt Frankrikes president. Den algeriske ambassadören i Paris kallas hem. Arkivbild.Foto: AP/TT

Macrons uttalanden utgör en helt oacceptabel inblandning av den tidigare kolonialmakten i Algeriets interna angelägenheter, lyder ett formellt algeriskt uttalande, som fortsätter med att beskriva det som en attack mot "minnet av martyrerna" från det algeriska självständighetskriget.

"Ställd inför denna särskilt oacceptabla situation som dessa ansvarslösa kommentarer skapat har republikens president Abdelmajid Tebboune beslutat att omedelbart återkalla den algeriska ambassadören i Frankrike för överläggningar", lyder meddelandet, som återges av den statligt styrda nyhetsbyrån APS.

Talade till unga algerier

I torsdags träffade Emmanuel Macron yngre släktingar till personer som på olika vis deltog i det algeriska självständighetskriget (1954–62), i led med en längre tids insatser för att försöka läka gamla sår.

Där problematiserade den franske presidenten bland annat att militären och politiker har delat på makten i det postkoloniala Algeriet, samt att landet har en partisk historieskrivning som bygger en "hatisk diskurs" gentemot Frankrike, enligt tidningen Le Monde.

Macron sade också ungefär att Algeriets president Abdelmajid Tebboune hålls gisslan av systemet.

Tebboune kom till makten efter att den mångårige presidenten Abdelaziz Bouteflika tvingats bort våren 2019. Bouteflika höll greppet om makten i 20 års tid, men när han försökte ställa upp för ännu ett omval utlöstes enorma protester i hela landet.

Tiden efter Bouteflika har dock kommit att präglas av maktkamp mellan olika grupper inom de högsta politiska och militära maktskikten, medan folkets missnöje kvarstår.

En rad händelser

Frankrike har nyligen begränsat antalet visum som utfärdas till algeriska, marockanska och tunisiska medborgare, med hänvisning till att dessa länder inte gör tillräckligt för att ta emot illegala migranter som återvänder. Algeriska UD svarade då med en formell protestnot till den franske ambassadören i Alger.

Algeriet har tidigare stoppat franska tv-kanaler från att verka i landet efter att de visat dokumentärer som skildrat proteströrelsen som fick Bouteflika på fall.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.