GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En vidunderlig saga

Lars-Erik Larsson har sett premiären av En midsommarnattsdröm på Malmö opera.
Kultur och nöje • Publicerad 3 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 19:10
En midsommarnattsdröm på Malmö opera.
En midsommarnattsdröm på Malmö opera.
Foto: Malin Arnesson

1981: Ronald Reagan installeras som USA:s 40:e president och Egyptens president Anwar Sadat mördas vid ett attentat i Kairo. I Sverige går den sovjetiska u-båten U 137 på grund i Karlskrona skärgård och Comvik lanserar det första svenska mobiltelefonsystemet.

Vid festspelen i Glyndebourne är det premiär för Peter Halls uppsättning av Benjamin Brittens opera En midsommarnattsdröm och nu, 40 år senare, visas på Malmö Opera denna uppsättning för första gången utanför Glyndebourne. I lördags var det premiär; egentligen skulle den ha ägt rum för ett år sedan men coronapandemin satte hinder i vägen.

Allt man kan önska sig

Det är inte en uppsättning som åldrats med behag. Den är fortfarande fräsch som en nyutslagen blomma, trolsk, förförisk, magisk, allt vad man kan önska sig av den saga den är. Naturligtvis har den förändrats genom åren men det är enbart i små detaljer: älvorna har blivit spetsiga, mer elaka, koreografin har finslipats men den vidunderliga scenografin, den fantastiska ljussättningen, de fascinerande kostymerna är original. Humorn finns där fortfarande, ställvis subtil, ställvis grovkornigt burlesk. Och den vidunderliga grundstämningen låter en som åskådare förflyttas till en värld vid perceptionens yttersta gräns. Uppsättningen är som en målning av en stor mästare med eviga skönhetsvärden. Hur kan den vara så speciell?

I en intervju i programbladet förklarar regissören Lynne Hockney:

”För det första var Peter Hall en av de bästa teaterregissörerna under förra seklets senare hälft. För det andra älskade han Shakespeare. Han förstod verken i grunden, karaktärerna, vad de representerade och hur de skulle spelas. För det tredje är det en föreställning som inte försöker vara smart. Peter Hall har inte lagt till någon sorts teori eller annan tidsperiod ovanpå. Föreställningen är vad den är.”

Foto: Malin Arnesson

Det är förmodligen det som ger upplevelsen av konstnärlig renhet, Som åskådare slipper man pekpinnar om allsköns elände, gendertänkade, normkritik, jämställdhet, ej heller se handlingen förflyttad till fel tid och fel miljö. Inte för att det är fel med sådana frågeställningar men de behöver inte appliceras på allt.

Säregen musik

Musikaliskt är föreställningen på Malmö Opera av mycket hög klass vad gäller både orkester och solister. Brittens musik är ju mycket speciell, säregen i rytmen, harmonisk och tonal men inte det minsta spår melodisk. Dirigenten Wolgang Wengenroth ger solisterna säkert stöd, får fram skönheten i musiken och betonar sagostämningen. Solisterna är ställvis rent lysande, särskilt bör de fyra ”ungdomarnas” insatser nämnas, liksom Elisabeth Einarsdottir som Tytania och Zachary Altman som Nick Bottom och så naturligtvis Federick Balcombe i talrollen som Puck.

Malmö Operas chef Michael Bojesen är värd alla lovord för att han lyckats skapa det här samarbetet med Glyndebournefestivalen. Lyckligtvis är det ett samarbete som kommer att fortsätta. I februari nästa år kommer en uppsättning av Rossinis Barberaren i Sevilla.

En midsommarnattsdröm på Malmö opera

Opera av Benjamin Britten med libretto av tonsättaren och Peter Pears efter William Shakespeares skådespel

Dirigent: Wolfgang Wengenroth

Originalregi: Peter Hall; regi nyuppsättning: Lynne Hockney

Scenografi: John Bury

Kostym: Liz Bury

Ljus: Paul Pym

Koreografi: Lynne Hockney; koregrafi nyuppsättning: Laureen Poulton

Solister: Christofer Ainslie, Elisabeth Einarsdottir, Frederick Balcombe, Eric Roos, Maria Streiffert, Tuva Semmingsen, Sigrid Bøe, Sebastian Durán, Zachary Altman, Conny Thimander med flera.

Trinity Boys Choir

Malmö Operas barnkör

Malmö Operaorkester

Premiär på Malmö Opera 2 oktober 2021

Lars-Erik Larsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.