Hovmålare kan ligga bakom altarskåp i Bollnäs

Publicerad 3 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021

Ett altarskåp i Bollnäs sysselsätter just nu ett internationellt forskarteam med experter från fyra olika länder, rapporterar SVT Gävleborg. Experterna vill få svar på frågan om skåpet från 1500-talet är målat av den världsberömde estländske hovmålaren Michel Sittow.

Det har under lång tid spekulerats om att Michel Sittow (1469–1525), som räknas som Estlands främsta renässanskonstnär, ligger bakom det stora altarskåpet i Bollnäs kyrka. Det är målningarna på det rikt förgyllda altarskåpets dörrar, som tros vara gjorda av Sittow.

Experter från Tyskland, Belgien, Estland och Sverige, som bland annat har kompetens inom RTI-fotografering (Reflectance Transformation Imaging) ska tillsammans försöka ta reda på om detta stämmer. Arbetet genomförs som ett samarbete mellan Estlands konstmuseum och Hälsinglands museum och ska resultera i en gemensam utställning.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.