Nio mord – våldsspiralen i Malmö

Nio mord, fem mordförsök och en kidnappning – det är bakgrunden till de omfattande mordplaner mot andra gängkriminella som 15 män har åtalats för.
En kamp om narkotikahandeln i Skåne ser åklagarna som det övergripande motivet, men det handlar även om hämnd för tidigare mord.
Publicerad 3 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
En kvinna lägger ner en ros vid minnesplatsen i stadsdelen Ribersborg där en småbarnsmamma mördades i augusti 2019. Bland annat det mordet kopplas till en pågående konflikt där 15 män nu åtalats för mordplaner på andra gängkriminella. Arkivbild.
En kvinna lägger ner en ros vid minnesplatsen i stadsdelen Ribersborg där en småbarnsmamma mördades i augusti 2019. Bland annat det mordet kopplas till en pågående konflikt där 15 män nu åtalats för mordplaner på andra gängkriminella. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

+ Människorov – 7 juni 2018

En man som är släkting till en av de nu åtalade kidnappas. Förundersökningen om människorov blir senare nedlagd.

+ Tre mord och tre mordförsök – 18 juni 2018

Tre män skjuts ihjäl och tre skadas utanför ett internetkafé på Drottninggatan i centrala Malmö. En av de skadade är en 24-årig man som ses som den huvudsakliga måltavlan. Trippelmordet är ännu inte löst, men förundersökning pågår fortfarande.

+ Mord – 21 juni 2018

En släkting till en av de nu åtalade männen mördas när han sitter i en bil i Lindängen. Två män kom körande på en motorcykel och sköt flera skott mot bilen. En 20-årig man åtalades för mordet, men friades av tingsrätten. Ärendet har återgått till polisen.

+ Mord – 16 juli 2018

En man i 20-årsåldern skjuts ihjäl i Malmöstadsdelen Rosengård. Han hade tidigare begärts häktad misstänkt för kidnappningen av en av de nu åtalades släkting. En 22-årig man, utan anknytning till Malmö, döms till fängelse i 12 år och 6 månader för mordet.

+ Mord och mordförsök – 23 juli 2018

En 24-årig man, som har kopplingar till gruppen av män som nu åtalas, lockas till sin egen avrättning i Nydalaparken. En vän överlevde dådet och kunde peka ut mördaren. En 23-årig man dömdes av Malmö tingsrätt till livstids fängelse för mord och mordförsök. En dom som hovrätten senare fastställde.

+ Mord och mordförsök – 26 augusti 2019

Den 31-åriga småbarnsmamman Karolin Hakim skjuts ihjäl på öppen gata i stadsdelen Ribersborg. Enligt vittnen höll hon sitt spädbarn i famnen när hon dödades. På platsen fanns även barnets pappa, som överlevde attacken. Personer har suttit häktade misstänkta för dådet, men i nuläget är ingen frihetsberövad.

+ Mord – 31 oktober 2019

En man i 30-årsåldern blir ihjälskjuten i området Högaholm. Mannen ska ha ingått i kretsen kring 24-åringen, som var den huvudsakliga måltavlan vid trippelmordet utanför internetkaféet sommaren innan.

+ Mord – 22 mars 2020

En man i 20-årsåldern mördas i området Almhög. Mannen är en nära vän till en av de nu åtalade.

Källor: förundersökningen, tidigare domar

Daniel Kihlström/TT

En släkting till en av de nu åtalade männen sköts ihjäl när han satt i en bil i Lindängen. Mördarna kom till platsen på en motorcykel. Arkivbild.
En släkting till en av de nu åtalade männen sköts ihjäl när han satt i en bil i Lindängen. Mördarna kom till platsen på en motorcykel. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
En man i 20-årsåldern sköts ihjäl den 16 juli 2018 i Rosengård. Senare dömdes en 22-årig man för mordet till fängelse i 12 år och 6 månader. Arkivbild.
En man i 20-årsåldern sköts ihjäl den 16 juli 2018 i Rosengård. Senare dömdes en 22-årig man för mordet till fängelse i 12 år och 6 månader. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.