Stora protester: Skäms över Bolsonaro

Demonstrationer har hållits över hela Brasilien, med krav om att presidenten Jair Bolsonaro ska ställas inför riksrätt.
Publicerad 3 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Oppositionella partier och grupper försöker enas i ett motstånd mot Brasiliens president Jair Bolsonaro. Här är demonstranter i Rio de Janeiro på lördagen.
Oppositionella partier och grupper försöker enas i ett motstånd mot Brasiliens president Jair Bolsonaro. Här är demonstranter i Rio de Janeiro på lördagen.Foto: Bruna Prado/AP/TT

Folksamlingarna har i huvudsak bestått av vänstergrupper och fackförbund som står bakom den tidigare presidenten Lula da Silva, men också av mer mittenorienterade grupper som i första hand anser att Bolsonaros bitvis högerextrema åsikter utgör ett hot mot den brasilianska demokratin.

Merparten av kritiken riktas mot Bolsonaros hantering – eller enligt demonstranterna icke-hantering – av pandemin. I absoluta tal har bara USA förlorat fler liv i covid-19 än Brasilien.

600 000 döda

– Bolsonaro drar skam över Brasilien utomlands, och är ansvarig för att 600 000 brasilianare mist livet (i pandemin), sade Ciro Gomes från socialdemokratiska PDT som kom trea i det senaste presidentvalet.

– Att kräva ett riksrättsåtal och fängelse för den brottsling som styr oss är helt nödvändigt så att vi återigen kan diskutera det som är viktigt, sade Gomes vid aktionen i Rio de Janeiro.

Brasilianska medier listade demonstrationer i 24 av 27 delstater. Mångmiljonstaden São Paulo hade en av de största, med tiotusentals människor på paradgatan Avenida Paulista.

Lula favorit

Fler än 100 riksrättsmotioner har inkommit i parlamentets underhus deputeradekammaren, men dess regeringsallierade talman har valt att lämna samtliga därhän. Brasiliens högsta domstol har beordrat flera utredningar av presidenten.

Ex-presidenten Lula da Silva, som liksom Gomes tillhör vänstersidan i brasiliansk politik, är klar favorit inför nästa års presidentval.

Jair Bolsonaro har sedan en tid tillbaka anklagat valmyndigheten för att redan ha börjat rigga valet emot honom. I början av september samlade han omkring 125 000 anhängare till demonstrationer för hans sak i huvudstaden Brasília och i São Paulo.

Stora skaror Bolsonaro-kritiker i São Paulo.
Stora skaror Bolsonaro-kritiker i São Paulo.Foto: Andre Penner/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.