C: Gör det billigare att anställa

Sänkta arbetsgivaravgifter för unga och långtidsarbetslösa, dubblerade matchningstjänster och stöd till växande småföretag.
Centerpartiet vill satsa 6,8 miljarder mer än regeringen på olika jobbskapande åtgärder.
Publicerad 4 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl vill göra det ännu billigare att anställa unga och långtidsarbetslösa. Arkivbild.
Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl vill göra det ännu billigare att anställa unga och långtidsarbetslösa. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi måste prioritera kampen att få ned långtidsarbetslösheten. Det måste ske nu och det krävs en massiv ekonomisk offensiv för att bryta det här, säger Centerns ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl.

C står bakom mycket i regeringens jobbpaket, till exempel det som handlar om en reformerad arbetsmarknad och olika möjligheter till utbildning, sådant som partiet varit med och drivit på när januariavtalet fortfarande gällde.

I partiets egen budgetmotion, som presenteras i sin helhet på tisdagen, handlar mycket om att minska arbetsgivarnas kostnader för att anställa. Ett förslag är att helt slopa arbetsgivaravgiften för att anställa långtidsarbetslösa, vilket beräknas kosta 1 miljard kronor per år. Åtgärden ska ses som ett extra stöd efter pandemin och ska bara gälla under 2022 och 2023.

Skärpt förslag

Ett nygammalt förslag är att sänka arbetsgivaravgifterna för 19-23-åringar. Dels vill C permanenta den nedsättning som redan finns i dag, dels vill man förstärka ytterligare under 2022, så att arbetsgivarna enbart behöver betala ålderspensionsavgiften. Totalt kostar det 2,1 miljarder mer än vad regeringen satt av i sitt budgetförslag.

Åtgärden har fått kritik för att vara dyr och ineffektiv, eftersom den omfattar alla som har rätt ålder, oavsett hur svårt de har att hitta ett jobb. Men Martin Ådahl betonar att förslaget justerats sedan det först lanserades, till exempel finns nu ett tak för hur stor nedsättningen kan vara.

– Vi har fokuserat den här åtgärden mycket tydligare än förut, säger han.

I förhandlingar med regeringen har C drivit på för att reformera Arbetsförmedlingen och användandet av privata matchningstjänster. Nu vill partiet fördubbla dessa, vilket kostar 1,1 miljarder.

– Vi vill öka på matchningstjänsterna så mycket det bara går nu när vi har chansen med många lediga jobb och lediga personer, som verkligen kämpar för ett jobb, säger Ådahl.

Bort med extratjänster

Samtidigt vill C dra ned på regeringens satsning på extratjänster och introduktionsjobb.

– Extratjänster och introduktionsjobb är inte dåligt i sig, men de är extremt dyra per person, säger Ådahl.

Partiet vill också utöka det så kallade växa-stödet, som innebär att ett företag som anställer sin första eller andra medarbetare får sänkt arbetsgivaravgift. Som en tillfällig hjälp efter pandemin vill C att åtgärden ska omfatta de tio först anställda, något som beräknas kosta 1,4 miljarder nästa år.

Ett annat förslag är att satsa drygt 1 miljard kronor på att utöka nystartsjobben.

Maria Davidsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.