Uppgifter: Evergrande säljer fastighetsbolag

Det kinesiska fastighetsbolaget Hopson Development planerar att köpa 51 procent av Property Services Group, ett dotterbolag till den krisande fastighetsjätten Evergrande, uppger kinesiska medier.
Publicerad 4 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Delar av Evergrande uppges säljas. Arkivbild
Delar av Evergrande uppges säljas. ArkivbildFoto: Ng Han Guan/AP/TT

Priset uppges vara 40 miljarder Hongkongdollar, motsvarande 45 miljarder kronor, uppger statliga Global Times.

Den krisdrabbade kinesiska fastighetsjätten Evergrande handelsstoppades på Hongkongbörsen under måndagen, liksom dotterbolaget Evergrande Property Services Group och fastighetsbolaget Hopson Development.

För de två Evergrandebolagen uppgavs ingen anledning, men från Hopson kom beskedet att det skedde i väntan på att bolaget skulle göra ett större uppköp av ett Hongkonglistat bolag, möjligtvis med budplikt.

Evergrandes aktie har rasat omkring 80 procent sedan starten på året, och balanserar på kollapsens rand. Dotterbolaget har tappat 43 procent.

I slutet av september missade Evergrande två räntebetalningar inom loppet av en vecka på sammanlagt 130 miljoner dollar.

Totalt har bolaget ett skuldberg på 305 miljarder dollar, vilket motsvarar 2 procent av Kinas BNP.

Hongkongbörsen har fallit kraftigt under dagen, och hade efter en timmes handel gått ner 2,6 procent, även om kursen därefter repade sig något.

Även Tokyobörsen går brant nedåt, efter att ha öppnat på plus låg ledande Nikkei 225 strax innan lunchpausen på -1,2 procent, medan det bredare Topix tappat 0,8 procent.

Tydliga nedgångar syns också i Seoul och Taiwan, medan börserna på Kinas fastland håller stängt till följd av helgdag.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.