M vill ha 50 miljoner för skydd av minoriteter

Moderaterna föreslår 50 miljoner kronor under nästa år till säkerhetshöjande åtgärder för judiska församlingar och andra trossamfund.
– Situationen är rätt alarmerande sedan åtskilliga år tillbaka, säger partiledare Ulf Kristersson till TT.
Publicerad 4 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill att staten höjer stödet till säkerhetshöjande åtgärder för trossamfund. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill att staten höjer stödet till säkerhetshöjande åtgärder för trossamfund. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Moderaterna föreslår i sin kommande budgetmotion att staten ska höja potten som kan betalas ut till säkerhetshöjande åtgärder för församlingar och religiösa organisationer. Partiet vill öronmärka 50 miljoner kronor under 2022 till stödet som fördelas av Kammarkollegiet.

– Jag har haft samtal under ganska lång tid, både med Judiska församlingen i Stockholm men också med de judiska församlingarna i Malmö och Göteborg. Det är alldeles uppenbart att de tycker att det enskilt största problemet är att de får lägga ner så otroligt mycket av sina egna resurser på rent säkerhetsarbete, säger Kristersson.

Särskilt utsatta

Säkerhetshöjande åtgärder kan exempelvis vara övervakningskameror och larm, förstärkta dörrar och fönster och övervakning av lokaler. Pengarna kan sökas av alla trossamfund, men Kristersson betonar att de judiska samfunden och organisationerna är i behov av särskilt stöd.

– Det får naturligtvis göras en bedömning om var hoten finns någonstans. Det vi i dag vet är att det drabbar de judiska väldigt tydligt. Jag utesluter inte att det kan finnas andra som också behöver det, men det är alldeles uppenbart att de judiska församlingarna och judiska institutionerna är i en särklass just nu, säger Kristersson.

Kristersson: Tre grupper

Moderaterna föreslår sedan tidigare andra åtgärder för att skydda den judiska gruppen i Sverige. Kristersson nämner förslagen om att inte betala ut pengar till organisationer som inte delar demokratiska värderingar, att stoppa så kallade hatpredikanter från att resa in i Sverige, att stoppa utländsk finansiering av extrema trossamfund samt att förbjuda våldsbejakande organisationer.

– I grund och botten vet vi att det är tre grupper, det är en blandning mellan högerextremister, autonom vänster och islamister eller människor som har fått med sig hat mot staten Israel hemifrån, som begår övergrepp. Det här sammanfaller i att de är ute efter judar, säger Kristersson.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Fakta: Betalas ut av Kammarkollegiet

Fakta: Betalas ut av Kammarkollegiet

Organisationer inom det civila samhället kan söka statligt stöd för säkerhetshöjande åtgärder.

Stödet betalas ut av Kammarkollegiet.

Regeringen föreslår i sin budgetproposition att stödet höjs från 15 miljoner till 34 miljoner kronor under 2022, samt under 2023 och 2024.

Källa: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.