Morfars kamp inspirerar Amnestychefen

Hon blev världskänd när hon utredde det brutala mordet på saudiern Jamal Khashoggi. Nu har Agnès Callamard klivit upp på barrikaderna som Amnesty Internationals generalsekreterare.
Därifrån ser fransyskan, som inspirerats av sin morfars kamp mot nazismen, med fasa på det Afghanistan som håller på att ta form under talibanerna.
Publicerad 4 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Människorättsorganisationen Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard, fotad vid ett besök i Stockholm nyligen.
Människorättsorganisationen Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard, fotad vid ett besök i Stockholm nyligen.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Enorm rädsla råder. Inom Amnesty står vi i daglig kontakt med individer som håller sig gömda undan talibanerna och de är skräckslagna, berättar Callamard under ett Sverigebesök.

Det är bara några månader sedan hon tog över generalsekreterarposten på människorättsorganisationen men hon verkar vara varm i kläderna. Med fast blick anklagar Callamard talibanerna för folkrättsbrott i Panjshirdalen, för övergrepp mot kvinnor och journalister och för att inte leva upp till sina utfästelser om att iaktta kvinnors rättigheter. Talibanerna kan strida, men inte styra ett land, säger hon.

– Nu gäller det att världssamfundet tar ansvar för och skyddar dem som arbetat för de värden vi tror på i Afghanistan, säger hon.

– Vi måste göra allt för att evakuera dem som behöver evakueras – och samtidigt tala med individer inom talibanerna om vikten av att leva upp till sina löften om att respektera mänskliga rättigheter.

Att flera av talibanernas nya så kallade ministrar är terrorstämplade av bland annat FN gör Callamard extra orolig. I nuläget ser hon inga tecken på att den nuvarande ledningen blir mer tolerant än det fruktade talibanstyre som störtades 2001.

Visste om mordet

Men Agnès Callamard har haft med hårdföra regimer att göra tidigare. När hon för FN:s räkning tog sig an en utredning av mordet på den saudiske dissidenten och journalisten Jamal Khashoggi gjorde hon sig inte populär hos det mäktiga saudiska kungahuset. Hennes utredning kom fram till att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman åtminstone vetat om att mordet skulle begås på det saudiska konsulatet i Istanbul.

Det har gått tre år sedan Khashoggi mördades och drygt två år sedan hon publicerade rapporten och fallet väcker dubbla känslor hos henne: Å ena sidan beklagar hon att formell rättvisa ännu inte skipats, då den ansvarige inte sitter bakom lås och bom. Å andra sidan kommer Mohammed bin Salman alltid vara tyngd av det uppmärksammade mordet.

– I grunden är han (kronprinsen) en kallblodig mördare som inte klarar av kritik, säger hon.

TT: Du har berättat att du fick hot under utredningen, hur hanterade du det på ett personligt plan?

– Jag har inte alltid känt mig säker, men jag har valt att inte låta rädsla dominera mitt liv. Jag är inte dumdristig och jag vidtog vissa åtgärder, men trots allt rör jag mig nuförtiden mest i länder med fungerande rättssystem.

Starka kvinnor

Så har det inte alltid varit. Under sin resa från uppväxten i en liten bergsby i södra Frankrike, nära Avignon, till posten som internationellt känd jurist och människorättsförsvarare har Callamard vistats i såväl flyktingläger som sönderfallande samhällen. Men uppväxten var avgörande.

– Min familj tillhörde den lägre medelklassen och jag var omgiven av starka kvinnor. Mamma var lärare och starkt engagerad i samhället. Hon väckte mitt rättspatos, berättar hon.

– Varje år hedrade vi morfars dödsdag den 15 augusti. Han var motståndsman och dödades av nazisterna. Det var en viktig del av min barndom.

Callamard säger att hon "verkligen är en flicka från landet", men lika mycket som hon i dag älskar sin by ville hon ifrån den som tonåring. Hon tog sig till USA för studier vid Howard University som är känt som ett "svart" lärosäte.

– En formativ tid. Jag tvingades reflektera över rasfrågan och vad privilegium egentligen innebär. Och jag lärde mig förstå USA.

Bråkade med Duterte

Där blev hon kvar länge. Callamard läste vidare vid New School i New York och tog stegen mot vad som skulle bli en karriär med fokus på mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och yttrandefrihet. Hon har lett flera organisationer och varit FN:s särskilda rapportör om utomrättsliga avrättningar – och som sådan haft en offentlig konflikt med Filippinernas president Rodrigo Duterte, som sade att han ville slå till henne för att hon satte landets hårdföra krig mot droger under lupp.

Men när covidpandemin slog till reste hon tillbaka till sin franska by, för att ta hand om sin pappa. Det var där hon bestämde sig för att tacka ja till erbjudandet att leda Amnesty International, vars huvudkontor ligger i London.

Men viruspandemin har förändrat Callamards syn på arbete, resande och livet i stort.

– Jag är fransyska, jag trodde aldrig att jag skulle klara mig med bara en väska kläder – men det var vad jag fick med mig från New York, skrattar hon.

– Vi behöver så lite, det är befriande att inse. Och det går bra att jobba på distans. Jag kommer aldrig att resa som jag gjorde före pandemin, inte minst av miljöskäl.

Ris och ros till Sverige

Ytterligare ett skäl att stanna i hembyn är att där finns de vandringsleder som Callamard tycker om och den sjö hon gärna simmar i för att hålla huvudet klart. Det behövs när hon, som härom veckan, formulerar Amnestyupprop gentemot läkemedelsbolag och rika länder om att leverera två miljarder doser covidvaccin till fattiga länder – före årets slut.

Vad tycker hon då om det Sverige hon besöker för att föreläsa en vacker höstdag? Både och, visar det sig. Att migranter och utsatta äldre i högre grad dött i covid-19 i jämlikhetens och välfärdens Sverige är beklagligt, slår Callamard fast. Likaså att Sverige skärpt sina asyllagar samt att ursprungsbefolkningen samers rättigheter inte skyddats bättre.

– Men jag är glad över att Sverige tar internationell rätt på allvar och ställer krigsbrottsmisstänkta inför rätta. Jag hoppas att resten av Europa följer efter.

Tina Magnergård Bjers/TT

En turkisk polis går förbi en bild av den dödade saudiske journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul, nära det saudiska konsulatet där han mördades.
En turkisk polis går förbi en bild av den dödade saudiske journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul, nära det saudiska konsulatet där han mördades.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Dåvarande FN-utredaren Agnès Callamard, fotograferad 2019 vid det saudiska konsulatet i Istanbul där journalisten Jamal Khashoggi dödades.
Dåvarande FN-utredaren Agnès Callamard, fotograferad 2019 vid det saudiska konsulatet i Istanbul där journalisten Jamal Khashoggi dödades.Foto: Cemal Yurttas/AP/TT
Agnès Callamard, fotograferad i Filippinerna 2017 då hon var FN:s särskilda rapportör om utomrättsliga avrättningar.
Agnès Callamard, fotograferad i Filippinerna 2017 då hon var FN:s särskilda rapportör om utomrättsliga avrättningar.Foto: Bullit Marquez/AP/TT
Människorättsorganisationen Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard, fotad vid ett besök i Stockholm nyligen.
Människorättsorganisationen Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard, fotad vid ett besök i Stockholm nyligen.Foto: Claudio Bresciani/TT
Fakta: Jamal Khashoggi

Fakta: Jamal Khashoggi

Journalisten och saudiern Jamal Khashoggi levde sina sista år i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en uttalad kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och hade flytt landet i september 2017, sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och beskrev även den rädslans kultur som han ansåg råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018 för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Först 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som då gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det. Ett 20-tal saudier har ställts inför rätta, men alla kopplingar till landets blivande kung har avfärdats.

Khashoggis kvarlevor har fortfarande inte hittats.

Fakta: Amnesty International

Fakta: Amnesty International

Människorättsorganisationen Amnesty International bildades i Storbritannien 1961 på initiativ av advokaten Peter Benenson.

Organisationen arbetar för frigivning av människor som fängslats på grund av sina åsikter, sin tro eller sitt ursprung och som inte använt eller förespråkat våld. Man verkar också för korrekta rättegångar samt för att tortyr och dödsstraff ska avskaffas.

Huvudkontoret ligger i London. Amnesty International har cirka tio miljoner medlemmar i världen.

Källa: NE, Amnesty.org

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.