Obamas ex-minister leder sexutredning i USA

USA:s fotbollsförbund tar hjälp av den före detta justitieministern Sally Yates i utredningen av anklagelserna om sexuella trakasserier i högstaligan för kvinnor, NWSL.
Publicerad 4 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Sally Yates leder utredningen i NWSL. Arkivbild.
Sally Yates leder utredningen i NWSL. Arkivbild.Foto: Democratic National Convention/AP/TT

Sally Yates var justitieminister under Barack Obama, och en kort period under Donald Trump. Hon beskrivs av USA:s fotbollsförbund (USSF) som specialist på "komplexa och känsliga utredningar".

Utredningen ska bland annat undersöka de anklagelser om sexuella övergrepp som riktats mot den före detta North Carolina-tränaren Paul Riley. Även Washington Spirits tidigare tränare, Richie Burke, utreds för fysisk och psykisk misshandel.

Ligachefen fick sparken

I helgen fick ligachefen Lisa Baird sparken efter att flera spelare vittnat om att ligan inte tagit anklagelserna, som sträcker sig drygt tio år tillbaka, på allvar.

Yates utredning ska enligt förbundet inledas omgående och få full insyn.

Den amerikanska landslagsstjärnan Alex Morgan är en av de som vittnat om ligans ovilja att agera mot Paul Riley. Enligt Morgan hjälpte hon två lagkamrater att anmäla tränaren till ligan, men att inget gjordes.

"Ligan informerades vid ett flertal tillfällen om anklagelserna, och vägrade göra något", säger hon.

"Förfärade"

Den nya ligaledningen började med att be spelarna om ursäkt.

"Å hela ligans vägnar, är vi förfärade över vad de alltför många spelare tvingats genomlida bara för att få utöva sporten de älskar. Vi ber så hemskt mycket om ursäkt", skriver kommitténs medlemmar i ett uttalande.

Riley själv hävdar sin oskuld.

"Jag har aldrig haft sex med, eller gjort sexuella närmanden mot dessa spelare", säger han till The Athletic, som först skrev om anklagelserna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.