Stjärnan tillbaka: "Får stoppa henne"

Ada Hegerberg är tillbaka i Lyons matchtrupp – för första gången sedan i januari 2020. Därmed kan den norska superstjärnan göra comeback i tisdagens Champions League-möte med Häcken i Göteborg.
– Spelar hon får vi stoppa henne så klart, säger Elin Rubensson.
Publicerad 4 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Ada Hegerberg är tillbaka. Arkivbild
Ada Hegerberg är tillbaka. ArkivbildFoto: Berit Roald/NTB/TT

Ada Hegerberg har 20 jobbiga månader bakom sig. I januari 2020 slet hon av korsbandet och åkte sedan även på en stressfraktur i skenbenet.

Efter tre operationer var hon tillbaka i träning med Lyon för ett par veckor sedan, och nu är hon alltså med i den trupp som förbereder sig för gruppspelspremiären i Champions League mot Häcken.

– Det är väl roligt för henne att vara tillbaka, sedan vet jag inte om det påverkar oss så mycket, säger Häcken-spelaren Elin Rubensson.

"Får stoppa henne"

Men en av världens bästa anfallare tillför ändå något:

– Ada är en jätteduktig spelare, en stark forward som är målfarlig så klart. Hon har gjort väldig mycket mål i sin karriär, så spelar hon får vi stoppa henne så klart.

Huruvida hon får någon speltid eller inte återstår att se.

– Allt är möjligt och vi får se beroende på matchsituationen, säger Lyons tränare Sonia Bompastor på en presskonferens inför tisdagens match enligt AFP.

– Ni kan tänka er att hon är glad över att vara tillbaka. Hon mår bra. Om jag tar med henne i truppen på 21 spelare är det på grund av att hon är 100 procent både mentalt och fysiskt, säger Bompastor.

Världens bästa

När utmärkelsen Ballon d'Or för första gången även gavs till en kvinna, 2018, fick Hegerberg ta emot priset som världens bästa spelare. Hon har gjort 144 mål på 117 matcher i Lyon. Redan 2016 blev hon utsedd till Europas bästa av Uefa och året efter till världens bästa av BBC.

Samtidigt som tränaren säger att stjärnan är redo för spel medger hon att det kommer att ta tid innan Hegerberg är tillbaka i samma slag som tidigare.

– Vi måste ha tålamod. Tanken är att gå försiktigt fram och det är vårt jobb att ge henne de bästa förutsättningarna. Ada är en tävlingsmänniska. Mentalt är hon väldigt stark. Oroa er inte för henne, hon kommer att vara tillbaka väldigt snabbt och göra det som krävs för att nå dit.

Bojkottar landslaget

Hegerberg har också blivit uppmärksammad för att hon bojkottar det norska landslaget. Hon har anklagat såväl landslagsledning som förbund för att använda sig av härskartekniker.

– Det finns inte plats för mig i landslaget just nu. Så enkelt är det. Jag har i alla fall gjort mitt för att påpeka det jag inte tycker varit bra nog, men jag menar att norska förbundet har en jäkla lång väg att gå, sade Ada Hegerberg 2017 till VG och har inte ändrat sitt beslut sedan dess.

Lyon har vunnit Champions League sju gånger, senaste gången 2019-20, då Hegerberg saknades.

Linnéa Engholm/TT

Jens Bornemann/TT

Marie Carlsson/TT

Fakta: Ada Hegerberg

Fakta: Ada Hegerberg

Ålder: 26 år (född 10 juli 1995 i Sunndalsøra).

Klubb: Lyon.

Tidigare klubbar: Sunndal, Kolbotn, Stabæk, Turbine Potsdam.

A-landskamper/mål för Norge: 65/38.

Klubblagsmeriter: Fyra Champions League-titlar och sex ligasegrar med Lyon.

Individuella utmärkelser: Blev 2016 utsedd till Europas bästa spelare av UEFA. 2018 fick hon Ballon d'Or. Utsedd till världens bästa spelare av BBC 2017 och 2019.

Debuterade i landslaget som 16-åring 2011. Var med och tog EM-silver i Sverige 2013. Var en av det norska lagets största stjärnor i VM 2015 och EM 2017. Har inte spelat i landslaget sedan dess.

Källa: NTB

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.