Facebooks tjänster drabbat av avbrott

Facebook och Instagram fungerar inte för användare världen över på måndagskvällen.
Även Messenger och tjänsten Whatsapp, som ägs av Facebook, ligger nere.
Publicerad 4 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Kallestad, Gorm/NTB/TT

Facebooks it-direktör Mike Schroepfer skriver i ett inlägg på Twitter att avbrotten handlar om nätverksproblem, och att tekniker arbetar med att få tjänsterna att fungera igen.

"Vi ber uppriktigt om ursäkt till alla som påverkas av avbrotten i Facebooks tjänster just nu. Vi har drabbats av nätverksproblem och medarbetare arbetar så snabbt som möjligt för att avsöka och återställa så fort som möjligt", skriver Schroepfer.

Störningarna började rapporteras in efter klockan 17.30, enligt sajten Downdetector.

Användare som besöker Facebooks sajt möts av ett felmeddelande att webbplatsen inte går att nå. Felmeddelandet indikerar att webbläsaren inte omdirigeras till sitt mål och antyder att något är fel i domännamnssystemet (DNS). DNS jämförs ofta med en telefonkatalog för internet, som låter webbläsaren hitta rätt.

– Med den information vi har i nuläget bedömer mitt team att det handlar om ett tekniskt fel, snarare än en cyberattack, säger säkerhetsexperten Marcus Murray, grundare av cybersäkerhetsföretaget Truesec, till TT.

Cybersäkerhetsexperten Jonas Lejon säger till Dagens Nyheter att det sannolikt rör sig om den mänskliga faktorn och att Facebook kan ligga nere under några timmar, men att det också kan ta dagar.

– Det har brustit i Facebooks rutiner, säger Lejon till tidningen.

Plattformen Facebook har omkring 2,9 miljarder användare.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.