Hyrestak och mer bidrag i Spanien

Spaniens vänsterregering är överens om ett omfattande bostadspaket. Ett nytt bostadsbidrag ska göra att lågavlönade personer under 35 år ska få lättare att flytta hemifrån.
Publicerad 5 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Ett par spanar ut över den spanska huvudstaden Madrid. Den spanska regeringen vill ge unga vuxna mer pengar så att de ska kunna flytta hemifrån. Arkivbild.
Ett par spanar ut över den spanska huvudstaden Madrid. Den spanska regeringen vill ge unga vuxna mer pengar så att de ska kunna flytta hemifrån. Arkivbild.Foto: Andrea Comas/AP/TT

Dessa personer ska få motsvarande ungefär 2 500 kronor i månaden om deras månadsinkomst är lägre än ungefär 20 000 kronor.

Det kommer också att införas nya regleringar på bostadsmarknaden. Hyresvärdar som förfogar över fler än tio bostäder kommer att bli föremål för ett nytt hyrestak, som ännu inte specificerats. Därtill kommer mindre värdar kunna få stora skattelättnader om de sänker sina hyror, medan det blir mer skatt på bostäder som står tomma.

Bostadsmarknaden har varit en knäckfråga för att premiärminister Pedro Sánchez socialdemokratiska parti PSOE skulle komma överens om en budget med regeringskollegorna i vänsterpartiet Unidos Podemos. För att budgeten ska passera parlamentet kommer det att krävas ytterligare lite stöd från några av landets småpartier.

Det konservativa oppositionspartiet PP anklagar regeringen för att gå till attack mot det privata ägandet.

– Vi har en regering med kommunister som ingriper i marknaden på daglig basis, säger PP:s talesperson Cuca Gamarra.

Lönenivåerna i Spanien är låga och ungdomsarbetslösheten är den högsta inom Eurozonen vid 35 procent. I dag flyttar den genomsnittlige spanjoren hemifrån vid 30 års ålder.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.