Sydney öppnar – men turister får vänta

Australiens största stad Sydney börjar öppna, under ledning av delstaten New South Wales nya premiärminister.
Samtidigt rapporterar granndelstaten Victoria rekordmånga covidfall – och landets premiärminister säger att utlandsturister får vänta till nästa år.
Publicerad 5 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Människor köar för att få sitt covidvaccin i centrala Sydney.
Människor köar för att få sitt covidvaccin i centrala Sydney.Foto: Gustav Sjöholm/TT

Bilden av coronavirusets framfart i Australien är något splittrad. I stora delar av landet förekommer det i princip inte, medan andra delar är nedstängda och uppvisar rekordsiffror.

I den folkrikaste delstaten New South Wales, där storstaden Sydney ligger, har man inlett en stegvis öppning i takt med att vaccinationsgraden ökat. I veckan väntas 70 procent av alla över 16 i delstaten ha tagit minst en första dos.

En vecka från öppning

Delstatens nye premiärminister Dominic Perrottet – en katolskt troende kontroversiell figur som är abortmotståndare och motståndare till samkönade äktenskap – säger att han kommer att fortsätta med öppningen som planerat, vilket bland annat innebär större friheter för fullt vaccinerade från och med måndag.

– Vi är en vecka från att öppna upp vår delstat, säger Perrottet, som tog över då hans föregångare Gladys Berejiklian klivit av då hon utreds för korruptionsmisstankar.

I granndelstaten Victoria, med Melbourne som största stad, har man inte kommit lika långt med vaccineringen, och där rapporteras 1 763 fall av coronasmittade in, den högsta siffran för någon australisk delstat under pandemin.

– Genom vaccinering ska vi begränsa tillväxten i de här siffrorna, genom vaccinering öppnar vi upp och blir fria, säger premiärminister Daniel Andrews enligt AP.

Turister får vänta

Australiens gränser är fortsatt stängda, och först i november väntas australiska medborgare och fast boende i landet som är fullt vaccinerade att få lämna och återvända till Australien. Landet som helhet nådde på tisdagen milstolpen att 80 procent av befolkningen som är äldre än 16 år nu fått sin första dos av vaccinet.

Enligt premiärminister Scott Morrison kan man nu därför åtminstone i horisonten ana öppnade gränser. I första hand väntas kvalificerad arbetskraft och studenter få komma.

Australiens universitet är till stor del beroende av studenter från utlandet, och det finns en oro att potentiella studenter valt lärosäten i andra länder i stället. Många inom bland annat jordbruket har också klagat på bristen på utländsk arbetskraft, som bland annat arbetar med att plocka frukt och grönsaker och på landets vingårdar.

Turister däremot, de får vänta innan Australien öppnar sina gränser igen.

– Vi kommer att komma till internationella besökare också, jag tror nästa år, säger Morrison vid en presskonferens.

Gustav Sjöholm/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.