Annons
Publicerad 6 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Vad äter en ettåring egentligen?
Vad äter en ettåring egentligen?Foto: Jessica Gow/TT

Småbarnens matvanor synas i sömmarna

Dagens småbarn äter gärna pasta med köttfärssås, pannkakor och kanske lite för många så kallade klämmisar – eller? Livsmedelsverket undersöker regelbundet matvanorna i olika åldersgrupper, och nu har turen kommit till barn i åldrarna nio månader, ett och ett halvt år samt fyra år. Målet är att ta reda på hur mycket näring som slinker ner, och om de får i sig några skadliga ämnen från maten. Föräldrarna ska skriva matdagbok och en del barn får också lämna olika slags prover. Man mäter även den fysiska aktiviteten hos deltagarna. 3 000 barn ingår i Livsmedelsverkets undersökning, som bland annat genomförs i syfte att kunna ge relevanta kostråd. (TT)

Annons

"Om du ger flintastek från vildsvin samma uppmärksamhet vid grillen som du skulle ge en ädlare köttbit så kommer du att bli riktligt belönad."

Kocken Mikael Einarsson slår ett slag för flintasteken i kokboken "Kocken & jägaren" (Natur & Kultur), som han skrivit tillsammans med jägaren Hubbe Lemon. (TT)

Jägaren Hubbe Lemon och kocken Mikael Einarsson.
Jägaren Hubbe Lemon och kocken Mikael Einarsson.Foto: Natur & Kultur

23 …

… kilo nötkött per person äter vi i Sverige varje år, enligt en ny rapport från Nordiska ministerrådet om de nordiska hushållens konsumtion i relation till hållbarhet. Det innebär att vi äter näst mest nötkött i Norden, efter Danmark där man äter 24 kilo per person och år. Produktionen av rött kött orsakar stört klimatutsläpp av alla livsmedel. Rapporten har tagits fram av IVL Svenska Miljöinstitutet. (TT)

Sverige har näst högst konsumtion av nötkött i Norden.
Sverige har näst högst konsumtion av nötkött i Norden.Foto: Claudio Bresciani/TT
Veckans tips

Äntligen är det säsong för brysselkål, en grönsak som passar perfekt i en höstig sallad, en ostig pasta eller som tillbehör till – ja, det mesta. Tillhör du dem som tycker att den kan bli lite för besk? I så fall kan det avhjälpas med lite socker. Sjud kålen i några minuter i saltat vatten. När den är mjuk och har ett visst tuggmotstånd är den klar. Spara lite vatten i botten av kastrullen och strö över lite strösocker. Rör om och sila bort vattnet. (TT)

Brysselkål – inte bara en julgrönsak.
Brysselkål – inte bara en julgrönsak.Foto: Leif R Jansson/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons