Småbarnens matvanor synas i sömmarna
Dagens småbarn äter gärna pasta med köttfärssås, pannkakor och kanske lite för många så kallade klämmisar – eller? Livsmedelsverket undersöker regelbundet matvanorna i olika åldersgrupper, och nu har turen kommit till barn i åldrarna nio månader, ett och ett halvt år samt fyra år. Målet är att ta reda på hur mycket näring som slinker ner, och om de får i sig några skadliga ämnen från maten. Föräldrarna ska skriva matdagbok och en del barn får också lämna olika slags prover. Man mäter även den fysiska aktiviteten hos deltagarna. 3 000 barn ingår i Livsmedelsverkets undersökning, som bland annat genomförs i syfte att kunna ge relevanta kostråd. (TT)
"Om du ger flintastek från vildsvin samma uppmärksamhet vid grillen som du skulle ge en ädlare köttbit så kommer du att bli riktligt belönad."
Kocken Mikael Einarsson slår ett slag för flintasteken i kokboken "Kocken & jägaren" (Natur & Kultur), som han skrivit tillsammans med jägaren Hubbe Lemon. (TT)
23 …
… kilo nötkött per person äter vi i Sverige varje år, enligt en ny rapport från Nordiska ministerrådet om de nordiska hushållens konsumtion i relation till hållbarhet. Det innebär att vi äter näst mest nötkött i Norden, efter Danmark där man äter 24 kilo per person och år. Produktionen av rött kött orsakar stört klimatutsläpp av alla livsmedel. Rapporten har tagits fram av IVL Svenska Miljöinstitutet. (TT)
Äntligen är det säsong för brysselkål, en grönsak som passar perfekt i en höstig sallad, en ostig pasta eller som tillbehör till – ja, det mesta. Tillhör du dem som tycker att den kan bli lite för besk? I så fall kan det avhjälpas med lite socker. Sjud kålen i några minuter i saltat vatten. När den är mjuk och har ett visst tuggmotstånd är den klar. Spara lite vatten i botten av kastrullen och strö över lite strösocker. Rör om och sila bort vattnet. (TT)