Australien stänger kritiserat flyktingläger

I slutet av året kommer ett av de två hårt kritiserade flyktingläger som Australien har på öar i Stilla havet att stängas.
Publicerad 6 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Det hårt kritiserade flyktinglägret på ön Manus i Papua Nya Guinea stängs. Arkivbild från 2018.
Det hårt kritiserade flyktinglägret på ön Manus i Papua Nya Guinea stängs. Arkivbild från 2018.Foto: Aziz Abdul/AP/TT

Enligt Australiens hårda invandringspolitik har asylsökande som försöker nå landet med båt sedan 2013 skickats till interneringsläger på ön Manus i Papua Nya Guinea eller till önationen Nauru i södra Stilla havet.

I ett gemensam uttalande från Australien och Papua Nya Guinea meddelas nu att kontraktet gällande lägret på Manus går ut den 31 december i år och att det inte kommer att förnyas.

Papua Nya Guinea ska ha legat på för att Australien ska stänga lägret.

Som mest hölls cirka 1 000 personer på ön Manus – i dag är ett hundratal personer kvar. Australien säger att de antingen kan flyttas till Nauru eller stanna i Papua Nya Guinea för att söka uppehållstillstånd där.

Australien och Nauru förlängde tidigare i år ett avtal för att fortsätta kunna hålla kvar asylsökande på ön.

FN och människorättsorganisationer har kritiserat lägren och krävt att de stängs, med motiveringen att mänskliga rättigheter kränks där.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.