Barcelona konkursmässigt i våras

Barcelona var i praktiken konkursmässigt i våras och hade varit tvungen att lägga ner om man varit ett börsnoterat företag.
– Men som en idrottsverksamhet kunde vi sanera skulderna, säger vd:n Ferran Reverter.
Publicerad 6 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Storklubben Barcelona var konkursmässigt i våras, men hoppas den här säsongen kunna gå med vinst. Arkivbild.
Storklubben Barcelona var konkursmässigt i våras, men hoppas den här säsongen kunna gå med vinst. Arkivbild.Foto: Joan Monfort/AP/TT

Vid en presskonferens lägger Reverter nu korten på bordet kring ekonomin i den spanska storklubben i fotboll.

Han säger att när den nygamle ordföranden Joan Laporta tog över i mars hade klubben skulder på motsvarande 13,7 miljarder kronor och svårt att betala ut löner under en period.

Under pandemiåret i fjol förlorade man 4,9 miljarder kronor.

Enligt Reverter visar klubbens finanser från 2018 till mars 2021 att det fanns stora administrativa brister och att direktörer var helt världsfrånvända när de köpte spelare.

– När man köpte spelare var det ingen som övervägde om man kunde betala för dem. Samma kväll som Antoine Griezmann skrev på upptäcktes det att det inte fanns några pengar att betala med, säger han.

Griezmann är nu utlånad till Atlético Madrid. Barcelona var också tvungen att låta Lionel Messi lämna för Paris Saint-Germain då man inte hade råd att ha honom kvar.

Trots de ekonomiska svårigheterna hoppas den spanska storklubben gå med 50 miljoner kronor i vinst den här säsongen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.