GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Museichefen köper ut kritisk röst – för ett års lön

Anna Hansen säger det det finns flera anledningar till att hon och den biträdande Camilla Junger inte kom överens. Efter en överenskommelse har Camilla Junger nu gått hem med ett års lön.
KRISTIANSTAD • Publicerad 6 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 12:15
Regionmuseets chef i Kristianstad, Anna Hansen.
Regionmuseets chef i Kristianstad, Anna Hansen.
Foto: Tommy Svensson

Den biträdande museichefen Camilla Junger har varit kritisk mot museichefen Anna Hansens ledarskap. Men enligt Anna Hansen finns det flera orsaker till utköpet.

– Det var många saker som vi kom fram till över tid att vi inte riktigt hade samsyn kring. Vi är väldigt olika i personlighet och har olika sätt att hantera situationer, säger museichefen.

– Vi diskuterade hur vi skulle lösa det och för verksamhetens bästa kom vi fram till att det var bäst gå skilda vägar.

Konflikter i Regionmuseets ledning ledde till att man under sommaren 2021 anlitade konsulthjälp i form av psykologer. Kort därpå togs beslutet om att köpa ut den biträdande museichefen.

Sedan den sista augusti, och fram till årsskiftet, är Camilla Junger arbetsbefriad med bibehållen lön på 48 000 kronor i månaden. Hon får också ett avgångsvederlag motsvarande åtta månadslöner.

Totalt handlar det alltså om ett års lön, vilket med arbetsgivaravgifter kostar Regionmuseet 789 000 kronor. Utöver det blev prislappen för de anlitade psykologerna 51 000 kronor.

Hur ser du på det i relation till den ansträngda ekonomi som Regionmuseet har haft?

– Det är ju naturligtvis inte så bra. Det är klart att det är en kostnad men hennes tjänst kommer ju att vara vakant tills vidare. Vi har ju inga andra pengar att ta av, säger museichefen Anna Hansen.

Förra året sa Regionmuseet upp fyra anställda som en konsekvens av tuffa besparingskrav och förlorade intäkter under pandemin.

Museets styrelse beslutade också att lägga ned Åhus museum, som efter en livlig debatt dock räddades kvar och nu drivs av volontärer.

Utöver de stora kostnaderna för utköpet av Camilla Junger har tidningen tidigare också berättat om hur Regionmuseet förra året satsade 900 000 kronor på att förlänga projektanställningen av den nya kommunikationschefen Annika Hansson-Wretman och samtidigt utöka hennes tjänst till heltid. Om tjänsten förlängs på nytt efter årsskiftet är inte bestämt, säger Anna Hansen.

– Det är något som vi håller på att föra diskussioner om. Vi är ju mitt i verksamhet- och budgetplanering för nästa år så det kan jag inte svara på.

Matti Stenrosen
Martin Söderberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.