GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skattesänkningar och gröna avdrag

Opinion • Publicerad 6 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 09:49

Centerpartiets budgetförslag fokuserar på partiets hjärtefrågor, med stora satsningar på landsbygd, grön omställning och jobbskapande.

De vill se en skattesänkning för låg- och mellaninkomsttagare och till skillnad från Socialdemokraternas förmodade nya partiledare Magdalena Andersson se sänkt skatt på småspararfavoriten Investeringssparkonto, ISK. Socialdemokraternas utspel för begränsa ISK-sparandet var svårbegripligt. Samhället tjänar på om många blir självförsörjande. Att vara strävsam och spara ska inte bestraffas.

Satsningen på landsbygden och devisen att hela Sverige ska leva får 20 miljoner, vilket är mycket i förhållande till klimatområdet, även om partiet trycker på att man storsatsar på klimatet och grön omställning. Det ingår dock en biopremie och klimatpremie för arbetsmaskiner i landsbygdsprogrammet, som också kan sorteras in under klimatrubriken. Man vinner mycket på om stora arbetsmaskiner blir mer klimateffektiva.

Satsningarna på klimatteknik är kloka, liksom på att göra transportsektorn grönare: det är inget populärt samtalsämne att biltrafiken står för en stor del av utsläppen, men det ändrar inte det faktum att bilen är en miljöbov. Centerns förslag om att behålla bonusen även för dyrare elbilar är bra. Jantelagen ska inte avskräcka från att byta till en klimatvänlig bil. När elbilarna blivit standard kan man avskaffa det, om det sticker i ögonen. Man försöker också ha kakan kvar genom att vilja rädda mackarna på landsbygden. Det står å andra sidan inget om vilka bränslen de förmodas sälja.

Det är en god idé att utöka det gröna skatteavdraget till nya områden, som energieffektivisering. Det ska vara enkelt och lönsamt för både företag och privatpersoner att ställa om.

Att ha minusutsläpp som en del i beräkningen för ett Sverige klimatneutralt till 2045 är optimistiskt. Det är en fin tanke, men här tar man hjälp av en teknik som ännu inte är tillräckligt effektiv.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.