H&M sänkte på svag börs

Stockholmsbörsen inledde onsdagshandeln med en kraftig nedgång, repade sig något under eftermiddagen men stängde ändå på minus. Värsta sänket var klädjätten H&M, som föll nästan 5 procent.
Publicerad 6 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Börspilarna pekade mestadels nedåt på onsdagen.
Börspilarna pekade mestadels nedåt på onsdagen.Foto: Johan Hallnäs/TT

Ämnet för dagen på finansmarknaderna var stigande energipriser, med efterföljande uppgång i inflation och räntor.

Stigande räntor skrämmer ner världens börser för närvarande – de senaste veckorna har den tioåriga amerikanska statsobligationen stigit till över 1,5 procent, från nivåer kring 1,3 procent.

Stockholmsbörsen föll som mest cirka 2 procent under onsdagsförmiddagen innan en viss återhämtning skedde.

Det breda OMXS-indexet hade vid stängning backat 1,4 procent, i linje med utvecklingen på de ledande europeiska börserna. FTSE100-index i London tappade 1,2 procent, DAX-index i Frankfurt gick ned 1,5 procent och CAC40-index i Paris backade 1,3 procent.

Samtidigt föll den svenska kronan påtagligt mot dollarn, som vid börsens stängning kostade 8:82 kronor. Mot euron tappade kronan mer måttliga fyra öre till 10:18. Svaga svenska BNP-siffror för augusti i kombination med inflationsoron är några möjliga förklaringar.

Bland börsens tungviktare var nedgången bred med H&M och molntjänstföretaget Sinch i botten. Aktierna föll 4,9 respektive 3,7 procent. Några få storbolagsaktier stängde på plus: Handelsbanken, skogsbolaget SCA, bilsäkerhetsföretaget Autoliv och telekomjätten Ericsson. Bäst gick Handelsbanken, som steg 1,5 procent.

Aktien i investeringsbolaget Storskogen, som gjorde börsdebut på onsdagen, ökade nästan 31 procent från introduktionskursen 38:50 kronor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.