FN lägger ned grupp som utreder övergrepp

Publicerad 7 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
FN:s människorättsråd UNHRC lägger ned den expertgrupp som utreder övergrepp i Jemen. Arkivbild.
FN:s människorättsråd UNHRC lägger ned den expertgrupp som utreder övergrepp i Jemen. Arkivbild.Foto: Muhammed Muheisen/AP/TT

FN:s människorättsråd UNHRC lägger ned den expertgrupp som utreder övergrepp i det krigshärjade Jemen, efter vad som av icke-statliga organisationer förklarats som intensiva saudiska påtryckningar.

– Jemens befolkning har övergivits. Förråtts. Ännu en gång, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnes Callamard.

Det är första gången som FN:s högsta rättighetsorgan avvisar ett utkast till en resolution sedan det grundades 2006.

Rådet bestående av 47 medlemmar röstade mot att förnya gruppens mandat på torsdagen. Utkasten syftar till att förlänga arbetet med ytterligare två år och framfördes av europeiska nationer tillsammans med Kanada.

Bland det 20-tal länder som röstade emot finns Bangladesh, Kina, Kuba, Indien, Indonesien, Libyen, Pakistan, Filippinerna och Ryssland.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.