Fotbollsspelare i tyst protest mot övergrepp

Sex minuter in i matchen mellan Gotham FC och Washington Spirit i NWSL, damernas högsta fotbollsliga i USA, avbröts spelet.
"Spelarna ställer sig i solidaritet i mittcirkeln i en minut, för att hedra de sex år som det tog innan Mana (Shim), Sinead (Farrelly), och alla andra som kämpade alltför länge, blev hörda", heter det i ett uttalande från spelarfacket.
Publicerad 7 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Spelarna i Washington Spirit och Gotham FC samlades i en tyst protest.
Spelarna i Washington Spirit och Gotham FC samlades i en tyst protest.Foto: Charles Fox/AP/TT

En liknande protest genomfördes när North Carolina Courage mötte Racing Louisville och i matchen Portland Thorns–Houston Dash under natten mot torsdagen.

Nattens matcher var de första i NSWL sedan spelet pausades i helgen på grund av den skandal som briserade i förra veckan, och som spelarnas tysta protest handlade om.

Sportsajten The Athletic publicerade i torsdags uppgifter om toppklubben North Carolina Courages tränare Paul Riley. Han anklagas för flera fall av sexuella övergrepp i flera klubbar under det senaste årtiondet.

Ett antal spelare har kommit med detaljerade skildringar om hur övergreppen begåtts. Bland annat har både Sinead Farrelly och Meleana "Mana" Shim, berätta om hur de redan 2015 anmälde Riley när han var deras tränare i Portland Thorns. Men att ingenting hände.

Den engelske tränaren nekar till anklagelserna. Men Riley fick sparken av North Carolina när uppgifterna kom fram och ligachefen Lisa Baird har också tvingats bort.

Dessutom har internationella fotbollsförbundet Fifa har dragit i gång en utredning.

Inför nattens inledande matcher gick spelarfacket ut med ett uttalande: "I kväll återtar vi vår plats på planen, för vi kommer inte att låta vår glädje tas ifrån oss. Men det här är inte 'business as usual'".

Rättad: I en tidigare version av texten fanns felaktiga uppgifter om att det var säsongspremiär. Rätt är att det var de första matcherna sedan uppehållet orsakat av skandalen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.