Gränsen öppnas för vaccinerade britter

Publicerad 7 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Många utländska medborgare som reser in i Sverige måste i dagsläget visa upp ett negativt covid-19-test. Här kontroll på Öresundsbron. Arkivbild.
Många utländska medborgare som reser in i Sverige måste i dagsläget visa upp ett negativt covid-19-test. Här kontroll på Öresundsbron. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Personer med ett vaccinationsintyg utfärdat i Storbritannien undantas från inreseförbudet till Sverige och kravet på ett negativt covidtest. Det har regeringen beslutat.

"Storbritannien tillåter sedan en tid inresa för fullvaccinerade svenskar med vissa förbehåll. Britter kan däremot i dagsläget, om de inte omfattas av något särskilt undantag i förordningen, inte resa direkt till Sverige. Det är därför mycket angeläget att även vaccinerade britter nu kan resa till Sverige på ett enklare sätt", skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Dagens inreseförbud gäller för resor från ett land utanför EU/EES-området för personer som inte är medborgare eller bosatta här. De som omfattas av något av förordningens undantag måste kunna visa upp ett negativt covidtest.

Ändringarna för Storbritannien träder i kraft den 11 oktober.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.