Miljöpartiet vill förbjuda kortare flygresor

Publicerad 7 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Regeringen vill stänga Bromma flygplats. Arkivbild.
Regeringen vill stänga Bromma flygplats. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Miljöpartiet vill förbjuda kortare flygresor inrikes, skriver Svenska Dagbladet. Partistyrelsen har ställt sig bakom en motion som tas upp på partiets kongress i nästa vecka.

Vilka tidsgränser eller sträckor som skulle vara aktuella i förslaget har partiet inte preciserat. Men Miljöpartiet har funnit inspiration i Frankrike som nästa år inför ett förbud mot kortare inrikesresor med flyg. Där gäller förbudet på sträckor där det tar mindre än två och en halv timme med tåg.

– I Sverige måste det utredas från fall till fall. Vi har olika geografiska förutsättningar här, vissa sträckor är svårare att nå med tåg, även om det går att göra det. Men jag skulle säga uppåt 3–4 timmar, ungefär, säger Lorentz Tovatt, MP:s klimatpolitiska talesperson, till Svenska Dagbladet.

Lorentz Tovatt ser gärna att flygsträckan Stockholm–Göteborg försvinner.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.