Misstänks för tre dopningsbrott efter OS-skandalen

Publicerad 7 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Blessing Okagbare, mitten, misstänks för tre dopningsbrott. Arkivbild.
Blessing Okagbare, mitten, misstänks för tre dopningsbrott. Arkivbild.Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Den nigerianska sprintlöparen Blessing Okagbare misstänks för tre brott mot antidopningsreglerna, det meddelar friidrottens antidopningsorganisation Athletics Integrity Unit (AIU).

Under OS i Tokyo tvingades Okagbare dra sig ur 100-meterstävlingen efter att ett av hennes tidigare dopningstester, från den 29 juli, visat spår av tillväxthormon. Hon hade då redan hunnit tävla i försöken och vunnit sitt heat.

Sedan dess har 32-åringen varit avstängd i väntan på utredningens resultat. Nu har AIU lagt fram bevis för att Okagbare förutom tillväxthormonerna också testat positivt för EPO i juni. Dessutom hävdar AIU att Okagbare vägrat samarbeta med utredarna, ännu ett regelbrott.

Okagbare nekar till anklagelserna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.