Kultur och nöje

Nyskriven musik till en överlevares berättelse

Apolonia musik & scenkonstkollektiv.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Teater Kulturredaktionen ställer fyra frågor till Ida Gustafsson från Apolonia musik & scenkonstkollektiv som i samarbete med Malmö museer har premiär för musikföreställningen Halina- en överlevares berättelse på fredag 8 oktober.

Hur fick du idén till föreställningen?

– På gymnasiet skrev jag mitt examensarbete om mormor Halinas upplevelser under Förintelsen. Efter det har jag alltid haft i åtanke att sprida hennes berättelse vidare genom musik och teater. Om det var något hon ville så var det att ”se till att alla ska få veta så att Förintelsen aldrig ska kunna ske igen.” Efter lång tids mental förberedelse skrev jag ner idén ihop med min vän och kollega projektledare/producent Ellinor Johansson och ansökte om stöd hos musikverket, Malmö Stad och Längmanska fonden för att genomföra idén om en musikdramatisk föreställning. Vi fick stöd och har under våren jobbat fram en föreställning med nyskriven musik inspirerad av östeuropeisk folkmusik. Det har varit ett tufft arbete men också det viktigaste jag någonsin har gjort.

Hur ser samarbetet med Malmö museer ut?

– Vi repar och framför föreställningarna i deras lokaler i Kommendanthuset och delar på arbetet kring marknadsföring. Sen samspelar Halina med Malmö muséers utställning om ”de vita bussarna”. Vi skulle även ha samspelat med utställningen om ”Speaking memories” om inte corona hade fördröjt vår premiär som skulle ägt rum i maj från början.

Vad får publiken som ser föreställningen för upplevelse?

– Ett starkt berättande, vacker nykomponerad östeuropeisk folkmusik som berättar Halinas mörka historia ifrån ett av Förintelsens kvinnoläger, Ravensbrück, och hur hon till sist kom till Sverige med en av Folke Bernadottes vita bussar. Föreställningen bjuder på sång/skådespel från mig Ida Gustafsson, dragspel, piano och fiol från några av Malmös främsta balkanmusiker, Johan Ohlsson och Filip Runesson, samt excellent kontrabas från Johannes Nästesjö. Regissören Maria Arnardottir har gjort ett gediget arbete med det sceniska berättandet som gör att åskådaren känner att den är där. Musiken är helt nyskriven av ovan nämnda och kommer starta sin resa i ett raserat Warzawa 1939.

Kommer den att spelas mer efter Kommendanthuset?

– Ja den ska säljas för turné på skolor och som Skapande skola- projekt där vi också erbjuder workshops. Vi hoppas att till exempel Länsmusik eller Riksteatern ska ta in den i sitt utbud så att vi får större möjligheter att nå så många som möjligt, både ungdomar och publika, allmänna arrangemang på större scener. Det skapas även en ljudbok med fotobok som kommer ha releasefest efter jul, vecka 6, då vi återkommer till Kommendanthuset för att åter spela för både skolor och allmänheten. Vi hoppas att ljudboken ska spridas via radio framöver! Vi behöver verkligen sprida kunskap och berättelser från vittnen från Förintelsen så att detta aldrig någonsin ska kunna ske igen.

FAKTA

<strong id="strong-9d6d8f1d82a8bb45388329e062c06a47">Spelschema:</strong>

Halina - en överlevares berättelse spelas i Kommendanthuset i Malmö följande datum:

8 oktober klockan 18.00

9 oktober klockan 17.00

22 oktober klockan 18.00

24 oktober klockan 17.00 och 19.00

Föranmälan krävs till boka.museum@malmo.se

Kultur och nöje

Mellandagsfestival med mycket pianojazz

Jan Lundgren, initiativtagare och konstnärligt ansvarig för Ystad Piano Fest.
Foto: Jan Olsson
Kultur och nöje
Musik Den som eventuellt tröttnar på överbliven skinka och uppstekt risgrynsgröt i mellandagarna kan med fördel bege sig till Ystad, där det vankas pianofestival måndagen den 27 och tisdagen den 28 december. Gillar man dessutom jazzmusik bör ett besök vara ännu mer angeläget.

Arrangör för Ystad Winter Piano Fest är samma förening som under de tolv senaste somrarna har svarat för stadens stora, internationella jazzfestival. Artistiskt ansvarig för programmet är – precis som när det gäller sommarfestivalerna – Ystads egen världsstjärna, pianisten Jan Lundgren.

- Vi har velat samla några förstklassiga artister av olika nationalitet och skilda traditioner för att visa hur bred och omväxlande pianojazzen kan vara, säger Lundgren. Och jag tror faktiskt att det är första gången någonsin som det arrangeras en renodlad jazzpianofestival i vårt land. Jag har hört att det eventuellt ska finnas något liknande i Polen, men jag är inte säker ...

Lundgren sätter punkt

Tre konserter per dag blir det, den 27 december på Ystads Teater och den 28 på Ystads Saltsjöbad. Festivalen inleds av unga Johanna Summer från Berlin, som gjort sig känd genom att, med en häpnadsväckande finess och teknik, glatt kasta sig mellan den ”klassiska” repertoaren och välkända jazzstandards. Hennes debutalbum, ”Schumann Kaleidoskop”, som också kommer att bilda utgångspunkt för Ystad-framträdandet, har hyllats av en enig kritikerkår.

För konsert nummer två på den legendariska teaterscenen svarar schweizaren Nik Bärtsch, en 50-årig avantgardist, vars musikskapande har influerats av, bland annat, den japanska zenkulturen. Bärtsch har kallat sin del av det spännande måndagsprogramet för ”Entendre”, vilket fritt översatt från franskan kan betyda ”Hör upp!”.

Punkt, eller kanske utropstecken, för första dagens övningar sätter festivalvärden själv, Jan Lundgren, genom att tillsammans med basisten Mattias Svensson och en internationell stråkkvartett hylla minnet av pianisten, kompositören och arrangören Jan Johansson vars album ”Jazz på svenska”, utgivet 1964, fortfarande är Sveriges mest sålda jazzskiva.

Marialy Pachero prisbelönad pianist vars vagga stod i Havanna.
Foto: Jonas Müller

Steinwayflygel

Tisdagens tre konserter äger alltså rum på Ystad Saltsjöbad och där, liksom på teatern, kommer publiken att få njuta av klangen från en Steinwayflygel av absolut högsta kvalitet, försäkrar Lundgren. Först ut är Jacob Karlzon, som liksom Jan Lundgren numera har hela Europa som sitt arbetsfält.

Precis som Johanna Summer hämtar Karlzon inspiration och repertoar från olika håll. Men gissningsvis kommer han under sitt Ystads-besök huvudsakligen ägna sig åt egna alster. Jacob Karlzon avlöses vid flygeln av Marialy Pachero från Havana på Kuba, som 2012 var första kvinna att vinna prestigefyllda Montreux Folk Piano Competition. Sällskap på scenen i Ystad får Marialy av slagverkaren Rhani Krija från Marocko, som har spelat med storheter som Don Byron och Sting.

Därpå avslutas den minst sagt internationella pianofestivalen med en konsert av Finlands stolthet på jazzpianofronten, 51-årige Iiro Rantala, som lika gärna spelar klassisk musik som jazz och som alltid brukar krydda sina framträdanden med en god portion humor.

Om Ystad Winter Piano Fest faller väl ut och om inte publiken sviker finns det goda chanser att den blir ett årligen återkommande evenemang.

Kultur och nöje

Med Österlen som ny deckarmiljö

Kjell Eriksson har bott på österlen drygt ett år.
Foto: Emil Malmborg
Kultur och nöje
Kultur och nöje Från Uppland till Skåne och från Ann Lindell till Sammy Nilson. Förutsättningarna är rejält förändrade i Kjell Erikssons nya kriminalroman Dödligt tillstånd. – Jag flyttade själv till Österlen för drygt ett år sedan och då kändes det naturligt att flytta hit även litterärt, säger han.

Det är från trädgårdsmästarebostaden vid Christinehofs slott som deckarförfattaren Kjell Eriksson svarar när jag ringer upp för en intervju om nyutkomna Dödligt tillstånd. En passande plats för en författare med lantarbetar- och trädgårdsmästarbakgrund.

– Jag har bara bott här ett år men satte igång och planterade omedelbart, berättar han entusiastiskt. Jag har massor av hallon, jordgubbar, blåbär och mycket annat. Och härom veckan satte jag 550 pioner.

Kjell Eriksson är född och uppvuxen i Uppsala men har också bott mycket utomlands, bland annat i Brasilien och Barcelona.

– Jag har inte haft någon fast punkt i Sverige på tio år men varit i Skåne och snokat runt tidigare, förklarar han. Jag vill bo i zon 1, ha nära till kontinenten och så lockar den långa odlingssäsongen. Jag stormtrivs och känner att jag borde flyttat hit för 30 år sedan.

Den egna journalen

Kjell Erikssons nya kriminalroman – den 13:e i hans prisade serie om Uppsalapolisen Ann Lindell – utspelas alltså på Österlen. Det är vinter, mörkt och blåsigt när Lindells gamla poliskollega Sammy Nilsson kommer dit på jakt efter en seriemördare. Boken börjar minst sagt dramatiskt, ett par månader tidigare på Akademiska sjukhuset i Uppsala där Sammy Nilsson vaknar upp efter en stor hjärtoperation. I sitt förvirrade postoperativa tillstånd hör han en nyss influgen medpatient yttra meningen ”Fly bort från otukten” – en mening som har koppling till en mördare Sammy jagat utan framgång i flera år.

När han så småningom skrivs ut drar han igång en utredning. Och om Kjell Erikssons flytt påverkade miljön i Dödligt tillstånd så påverkade hans hjärta i högsta grad idén till handlingen.

– Journalanteckningarna som inleder boken är skrivna av en av Sveriges bästa hjärtkirurger och det är ett utdrag ur min egen journal, avslöjar han.

Dödligt tillstånd

Vid midsommar förra året drabbades Kjell Eriksson av en komplikation efter en blodförgiftning som satte sig på hans hjärta.

– Bokens titel fick jag gratis av samma läkare som skrev journalen, berättar han. Kvällen jag kom in till sjukhuset tittade han till mig och sa att han egentligen ville operera omedelbart men det gick inte så han skulle göra det halv sex på morgonen i stället. Och så lade han till: ”Du ska veta att du befinner dig i ett dödligt tillstånd. Men sov så gott, så ses vi morgon”. Och jag sov faktiskt fantastiskt bra.

– Sedan använde jag miljön på intensivvårdsavdelningen och uppvaket i boken. Det snurrar verkligen till i huvudet, man blir avstängd från allt och hallucinerar. Det var en spännande miljö att skriva från.

Ann Lindell är bara med i utkanten av Dödligt tillstånd.

– Det kändes naturligt att flytta till Skåne litterärt, jag hittade huset här precis efter att jag skrivits ut från sjukhuset, men jag kunde inte flytta på Ann Lindell, förklara Kjell Eriksson. Hon har lämnat polisen och Uppsala och bor i en by utanför Gimo där hon ystar ost. Hon är så väletablerad där att det vore tjänstefel att flytta henne. Hon får vara kvar och vara lite lycklig.

Varför blev det just Sammy Nilsson istället?

– Han figurerar i de flesta Ann Lindell-böcker och både jag och Ann tycker om honom. Sedan är frågan var han tar vägen efter detta? Blir han kvar i Skåne eller sticker han till Uppsala?

Trött på genren

Kjell Eriksson debuterade som författare i 40-årsåldern med romanen Knäppgöken (19993). Efter det kom ytterligare en roman och en reportagebok innan den första Ann Lindell-deckaren, Den upplysta stigen, 1999. 2009 kom del tio, Öppen grav, och såg länge ut att vara seriens sista.

– Jag var ganska trött på deckargenren då och tyckte att det här snacket om deckaren som berättar om samhället var falsk reklam. Mot pedofili och kvinnomord är väl de flesta med normal läggning. Min agenda var att presentera ett annat Uppsala, ett annat Uppland och kanske också med ett annat språk och andra människor – vanliga människor som jag mött under mitt liv och min uppväxt. Mitt standardsvar när någon frågade om Ann Lindell skulle komma tillbaka var att om jag träffar henne på Uppsalas gator och hon har något spännande att berätta kanske jag kan skriva igen.

Tio år tog det innan Ann Lindell hade något nytt att berätta. 2019 kom hon tillbaka i Den skrattande hazaren där hon har lämnat polisen och flyttat till en liten by där hon arbetar på det lokala mejeriet. När någon tänder eld på byskolan som fungerar som flyktingförläggning blir hon dock indragen i utredningen.

– Jag tyckte då att utvecklingen i Sverige de senaste åren, med bränder på flyktingförläggningar och hot och också det som hände 2015 med flyktingvågen: resonemangen, Sverigedemokraterna och ett öppet rasistisk språk i samhället, var något jag ville gestalta, säger Kjell Eriksson.

Kjell Eriksson hyr numera Christinehofs trädgårdsmästarbostad.
Foto: Emil Malmborg

Nytt tema

Under Lindell–uppehållet skrev Kjell Eriksson bland annat självbiografiska Simma i mörker och två helt andra kriminalromaner, Spetsad och Smärta, om kommissarie Santos som utspelas i den lilla by i Brasilien som han då flyttat till och där han har sambo och en liten son och fortfarande tillbringar mycket tid.

– Delar av Dödligt tillstånd skrev jag där i vintras, berättar han.

Vad det blir för bok härnäst är Kjell Eriksson inte säker på men han vet vad han vill skriva om.

– Jag har ett tema som ligger mig varmt om hjärtat och har varit aktuellt i Skåne sedan 1910. Då importerade man galizier (personer från den polsk–ukrainska regionen Galizien, reds anm.) för att jobba i jordbruket och jag tänker på alla dem man möter på fälten nu, som jag har pratat en del med, som jobbar med kålodling, äpplen och andra grödor. Jag har provskrivit lite. Det kan bli en vanlig roman eller en Sammy Nilsson-historia. Vi får se.

FAKTA

Kjell Eriksson om ...

... det blir någon mer bok om kommissarie Santos: Han borde verkligen det. Han företräder ju en viss utvecklingen och tanken var att han skulle förändras ytterligare på ett mer avgörande sätt i bok tre. Men faktum är att de böckerna aldrig blev någon succé. Det är svårt för en etablerad svenskskrivande författare att skriva om annat än Sverige. och man kan inte bara skriva för sig själv.

Kultur och nöje

Einárs mammas uttalar sig om sonens död

I närheten av platsen i Hammarby Sjöstad där rapparen Einar (Nils Grönberg) blev skjuten till döds växer havet av blommor och ljus.
Foto: Jessica Gow
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Nu har skådespelaren Lena Nilsson för första gången uttalat sig om sonens och rapartisten Nils "Einár" Nilssons död, rapporterar Aftonbladet.

I ett Instagraminlägg med en bild av sonen iklädd svart kavaj och en bakåtvänd keps, skriver hon:

”Vi i Nils stora familj är tacksamma för alla er som sluter upp bakom oss i kärlek och gemenskap. Nils berättelser innehöll många känslor och upplevelser, både egna, men även andras. Nils levde med sin familj och sina vänner i kärlek. Nu består, tro, hopp och kärlek, men störst av allt är kärleken. Nils vi älskar dig så mycket. Och som du sa ... om Gud vill de blir bra nu, de blir bra nu.”

Einár sköts till döds i torsdags kväll i stadsdelen Hammarby sjöstad i Stockholm, 19 år gammal.

Kultur och nöje

Ekdala filmade 1800-talets London hemma i garaget

Fredrik Ekdala är stolt när han presenterar resultatet av tvåtusen timmars arbete: Musikaldramat ”The Rookery of St Giles”.
Foto: Pär Trulsson
Kultur och nöje
Kultur och nöje Scenen är satt i: Londons slumkvarter 1831-1847. Filmen blev färdigklippt i måndags ... i ett garage i Rinkaby.

Fredrik Ekdala låter stressad, han ursäktar sig: ”Lägger absolut sista handen vid filmen. Kan vi höras om fem minuter?”

Vi återkopplar:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Daniel Bergman vägrar sätta på sig offerkoftan

'Allt hänger ihop och sammanfogas i det här hjärtat. Det är vad jag tror', säger Daniel Bergman.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kan ett sjukt hjärta bero på bristande kärlek till en mor? Frågeställningen löper genom Daniel Bergmans självbiografi och debutbok "Hjärtat". Men det var inte i den änden som han började.

När ovädret tilltar i höstmörkret utanför lyser Daniel Bergman plötsligt upp ordentligt.

– Kolla vad det regnar, jag älskar sånt här väder, vind och regn! utbrister han.

Allhelgonahelgen 2014 var mörkare. Då lyssnade han på Fåröprästen Agneta som talade om kärleken till de döda som lever kvar i de ännu levande. Ingen av hans världsberömda föräldrar, pianisten Käbi Laretei och regissören Ingmar Bergman, var längre kvar i livet, och några veckor senare skulle Daniel Bergman själv få sin första livshotande hjärtrusning. Nu satt han i kyrkan kort efter sin mors död och försökte krysta fram känslor som inte kom.

– Jag lyckas nästan inte med det.

Fem år senare beslöt han sig för att ändå gräva fram både känslor och minnen. Daniel Bergman, tidigare filmregissör, hade 2011 fått två diagnoser på livshotande sjukdomar på sikt: en felaktig hjärtklaff samt multipel skleros, MS. Då hade han sedan länge lämnat filmen och "mött livets bio" som ambulanssköterska. 2018 blev han tvungen att sluta jobba av hälsoskäl.

Först efter ett års skrivande insåg han att det skulle bli en bok.

– Jag tänkte att det här med det sjuka hjärtat, och bristen på kärlek för min mor kanske hänger ihop på något sätt? Och sedan tänkte jag att det angår min dotter, för vad är det för ett arv jag lämnar efter mig?

Inför publiceringen verkar han inte särskilt orolig för att lämna ut sig själv:

– Jag har inte så mycket att förlora, jag är ganska svårt sjuk och har hamnat lite i samma läge som äldre människor som närmar sig döden. Det jag funderat över är om boken, eller den uppmärksamhet den får, på något sätt kan skada min dotter. Men jag har kommit fram till att det snarare är tvärtom, och det har jag talat med hennes mamma om. Vi är en väldigt tajt splittrad familj.

Självbiografin "Hjärtat" är en kärleksförklaring till dottern men även till filmen och arbetet som ambulanssjuksköterska. Här finns filmhistoriska scener från Andrej Tarkovskijs "Offret", där Daniel Bergman var passare, men också från hans egen vuxenfilmsdebut med "Söndagsbarn". Filmen initierades av Ingmar Bergman som skrev ett självbiografiskt manus om sin barndom men överlät regin till sonen. Det förlöpte inte utan konflikter.

Ett eget hus

I "Hjärtat" är det i stället Daniel Bergman som berättar om sin uppväxt, inledningsvis som ett ensamt barn på bottenvåningen i Djursholmsvillan, där barnflickorna står för omsorgen. När hans första barnsköterska, Silja, vill sluta och bilda egen familj blir läget akut. Föräldrarna behöver sin arbetstid. Ingmar Bergman kallar in henne på arbetsrummet och inleder en förhandling med förslaget att han ska "köpa ett hus till dig där du och Daniel får bo".

Om det uppfattas som brutalt är det i så fall något som ligger hos läsaren, menar Daniel Bergman.

– Man kan inte kränga på mig någon offerkofta, det är jättesvårt. Det finns värre öden än att växa upp i ett rikt Djursholmshem med barnflickor, människor har det tuffare än så för det mesta.

TT: Som läsare kan man tycka att du är hårdare mot din mor än mot din far?

– - Tänk att det ofta är så – att mammor får stå i mål så inihelvete, men jag tänkte inte i termer av att nu ska jag vara hård mot den eller den. Jag har inte tänkt någonting annat än att det ska vara spännande att läsa. Men pappor har ett betydligt större mandat att bete sig och inte ta ansvar än mammor, det finns nedärvt sedan 200 000 år tror jag.

Samtidigt skildras modern som lugn och klok när den vuxne sonen, som nu gått i terapi, en gång förklarar "att jag faktiskt hatar dig". Deras långa samtal landar i omsorg om honom.

– Hon säger redan då att hat kommer att åsamka dig sjukdom. Nu har jag ju inte varit en hatande människa och inte en förbittrad heller, men hon hade ju rätt. Hon var en beundransvärd människa i många avseenden, det gäller bägge mina föräldrar, de var fantastiska människor.

Svekfull som yngre

Sitt eget yngre jag framställer han som svekfullt, han läser flickvännens dagböcker och är notoriskt otrogen mot de kvinnor som han lever med. Ändå duckar han för alla frågor om förklaringar i uppväxten.

– Livet är inte sådant, det går inte att lägga fast "så här och här gick det till, och här har vi facit", det funkar inte så. Och det är heller inte viktigt att få de svaren.

Hellre extrapass

Han vill inte säga att hans föräldrar offrade umgänget med sitt barn för sina konstnärskap. Själv jobbade han gärna jul och tog extrapass med ambulansen i stället för att vara hemma som blivande pappa. Men när han – som separerad – blev småbarnspappa varannan vecka gick han också på riktigt in i rollen som närvarande förälder.

– Jag måste ge ett erkännande till min dotters mamma. Hennes kärlek till vårt barn smittade av sig, jag har aldrig sett något liknande.

Boken handlar också om hur han trots sina akuta sjukdomstillstånd kämpar för att vara en pålitlig pappa. Symtomen gör sig numera påminda varje dag och har i grunden påverkat hans syn på livet.

– Bara det att få vara tillsammans med min dotter och laga middag. Jag tror att jag väldigt mycket uppskattar trevliga saker, små små saker – vardagen. Om folk bara visste hur glada de kan vara bara för att få vara friska och ha en vardag.

Erika Josefsson/TT

'Om man inte kan försörja sig på att vara konstnär ska man jobba i vården eller någon annanstans där man kan vara till nytta', säger Daniel Bergman.
"Om man inte kan försörja sig på att vara konstnär ska man jobba i vården eller någon annanstans där man kan vara till nytta", säger Daniel Bergman.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ingmar Bergman och Käbi Laretei 1965. Arkivbild.
Ingmar Bergman och Käbi Laretei 1965. Arkivbild.
Foto: Pressens Bild
'Som ambulanssköterska kommer du in i människors hemligaste rum stup i kvarten. Under en koncentrerad tid har du deras liv i knät', säger Daniel Bergman som älskade sitt jobb i ambulansen. Pressbild.
"Som ambulanssköterska kommer du in i människors hemligaste rum stup i kvarten. Under en koncentrerad tid har du deras liv i knät", säger Daniel Bergman som älskade sitt jobb i ambulansen. Pressbild.
Foto: Roger Turesson

FAKTA

Daniel Bergman om...

...att vara filmregissör:

– Det man jobbar med ska man göra bra. Jag tyckte nog inte riktigt att jag räckte till som filmregissör. Jag var bra på vissa saker, men inte heltäckande. Det är ett yrke som man behöver utöva för att lära sig, men det har man inte riktigt chans till. Det kostar så väldigt mycket pengar.

...om filmtittandet:

– Förr såg jag tre eller fyra filmer i veckan. Men när jag började i ambulansen mötte jag livets bio. Jag tyckte att film bara var larv, jag mötte hela tiden betydligt starkare intryck. Som ambulanssköterska kommer du in i människors hemligaste rum stup i kvarten. Under en koncentrerad tid har du deras liv i knät.

FAKTA

Fakta: Daniel Bergman

Född: 1962. Son till Ingmar Bergman och Käbi Laretei.

Uppväxt: I Djursholm. Efter föräldrarnas skilsmässa bodde han tillsammans med modern. Vantrivdes i skolan och började jobba som biografmaskinist som 14-åring.

Karriär: Jobbade först som passare med filmer som "Fanny och Alexander", "Offret" och "Il Capitano". Regisserade flera kortfilmer och barnfilmen "Kajsa Kavat" (1989). Hyllades för "Söndagsbarn" 1992. Gjorde dokumentären "Prioritet ett" 2002 om ambulansarbete och bestämde sig sedan för att utbilda sig till ambulanssjuksköterska. Exekutiv producent till Hagai Levis "Scenes from a marriage" som Daniel Bergman också tog initiativ till.

Läser just nu: "Jonas Karlssons senaste novellsamling. Jag tycker så mycket om honom, både som människa och som författare."

Tittar på: "Lite gamla grejer som just nu ligger på SVT Play. 'Il postino' och 'Vi som älskade varandra så mycket'".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Kultur och nöje

Anklagas för sexbrott – rockband splittras

Kultur och nöje
Kultur och nöje Det amerikanska rockbandet The Posies splittras efter det att tre kvinnor anklagat bandets frontman Ken Stringfellow för sexuella övergrepp.

En kvinna hävdar att han tvingade henne till sex på en herrtoalett, en annan att hon vaknade upp av att Stringfellow hade sex med henne, och att han bitit henne, rapporterar BBC News.

Anklagelserna framfördes i ett undersökande reportage av radiostationen KUOW i Seattle. KUOW har intervjuat 20 personer, läst mejl och läkarjournaler för att kontrollera kvinnornas historier. Men Stringfellow nekar till alla anklagelser.

"Jag skulle aldrig vilja skada någon som jag har ett förhållande med, sexuellt eller av annan art", säger han i ett uttalande.

Bandmedlemmen Jon Auer lämnade snabbt bandet efter att ha hört en av kvinnornas utsagor.

"Vad hon beskrev var otroligt stötande och gjorde min inställning tydlig omedelbart", säger han enligt KUOW.

Trummisen Frankie Siragusa lämnade bandet tidigare i somras och bekräftade nu att det berodde på anklagelserna.

The Posies bildades 1988.

Kultur och nöje

Avsatt afghansk filmchef till filmfestivalen

Den avsatta chefen för Afghanistans statliga filmorganisation, Sahraa Karimi. Pressbild.
Foto: Svenska filmfestivalen
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den avsatta chefen för Afghanistans statliga filmorganisation, Sahraa Karimi, kommer till Stockholms internationella filmfestival.

I år fokuserar festivalen på kvinnoförtryck, bland annat genom att anordna ett samtal om krisen för kvinnor och kulturarbetare i Afghanistan. Även utrikesminister Ann Linde och Anna Ek, Sverigechef på Svenska Afghanistankommittén, deltar. Moderator är den norska journalisten och författaren Åsne Seierstad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Han är nya "Håkan Bråkan"

Silas Strand spelar 'Håkan Bråkan' den kommande filmen om Sunes lillebror. Inspelningarna pågår just nu i Göteborgstrakten.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Nioårige Silas Strand blir nya "Håkan Bråkan", som nästa år dyker upp i en egen långfilm.

Som i de senaste filmerna om storebror Sune spelas föräldrarna av Sissela Benn och Fredrik Hallgren. Håkans barnvakt Amanda spelas av Yussra El Abdouni.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL