Snart kan satelliter skjutas upp från Kiruna

På rymdbasen Esrange utanför Kiruna kan det snart bli möjligt att skicka upp satelliter i omloppsbana.
Publicerad 7 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Bild från 2001 då raketen Maxus 4 sköts upp från Esrangebasen utanför Kiruna.
Bild från 2001 då raketen Maxus 4 sköts upp från Esrangebasen utanför Kiruna.Foto: Roland S Lundstrøm/TT

Ett nytt låneavtal ska finansiera slutförandet av projektet, rapporterar P4 Norrbotten.

– Med den här finansieringen kommer vi så långt att vi kan skjuta upp satelliter i omloppsbana, säger Philip Påhlsson, projektledare för New Esrange.

Det är Swedish Space Corporation (SSC) och Nordiska investeringsbanken som tecknat ett låneavtal på drygt 120 miljoner kronor.

– Vi får en grundläggande förmåga på plats med hjälp av det besked vi har fått nu. Sedan finns det ytterligare potential att utveckla det här, säger Philip Påhlsson.

Sedan 2015 har rymdbasen genomgått en omfattande modernisering. Bland annat har en helt ny testanläggning, raketramp och annan infrastruktur byggts med delfinansiering från staten.

Om Sverige får "satellitförmåga", det vill säga att kunna skicka upp satelliter i omloppsbana, skulle vi hamna i en exklusiv klubb av drygt ett tiotal nationer i världen.

SSC tror att Esrange kommer skicka upp sin första satellit i omloppsbana redan i slutet på 2022.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.