Linde: De har betalat ett högt pris

Journalisterna på ryska Novaja Gazeta har fått betala ett högt pris, påminner utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till att Nobels fredspris i år går bland annat till en av tidningens journalister, Dmitrij Muratov.
Publicerad 8 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Utrikesminister Ann Linde (S) vid ett annat tillfälle.
Utrikesminister Ann Linde (S) vid ett annat tillfälle.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Muratov är chefredaktör för Novaja Gazeta och den tidningsredaktionen har jag besökt i Moskva några gånger. Deras journalister har fått betala ett högt pris, bland annat har flera fått betala med sitt liv, säger Ann Linde vid en pressträff på utrikesdepartementet.

– Den mest kända är Anna Politkovskaja. Jag var faktiskt inne i hennes rum för att visa respekt för det modiga arbete som journalister gör.

– På Filippinerna har man länge haft en svår situation för journalister att få fram korrekta nyheter och inte fake news.

– Det här fredspriset kommer att sätta ljuset på situationen för enskilda journalister, men också för yttrandefrihet i stort och det tycker jag är väldigt positivt.

I samband med att FN:s generalförsamling sammanträdde i New York för några veckor sedan anordnade Sverige ett stort seminarium tillsammans med Reportrar utan gränser. Flera journalister var med via videolänk, bland annat den filippinska fredspristagaren.

– Då var det en journalist från Filippinerna som hade ett sådant otroligt brandtal som gjorde att alla ställde sig upp och applåderade - och det var hon, säger Ann Linde om Maria Ressa.

Tea Oscarsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.