Norge räddade poäng i VM-kvalet

Norge tog en viktig poäng borta mot Turkiet i VM-kvalet. Norrmännen har nu ett litet grepp om andraplatsen och en playoffplats till VM.
Publicerad 8 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Kristian Thorstvedt räddade poäng åt Norge.
Kristian Thorstvedt räddade poäng åt Norge.Foto: Annika Byrde/NTB/TT

Kristian Thorstvedt blev matchhjälte för Norge när han räddade en poäng borta mot Turkiet. Efter en riktig kalldusch-öppning för norrmännen, där Turkiet tog ledningen genom Kerem Akturkoglu redan i den sjätte matchminuten, kunde Thorstvedt kvittera till 1–1 precis innan halvtid. Ett resultat som stod sig matchen ut.

Norge har haft ett godkänt VM-kval med segrar mot Lettland och Gibraltar i den förra landslagspausen. Men i de stora matcherna har man haft svårt att leverera. I det förra mötet med Turkiet blev det en tung 0–3-förlust på hemmaplan. Inte heller mot Nederländerna lyckades laget knipa en hemmaseger.

Med Erling Haaland borta är lagkapten Martin Ødegaard lagets största stjärna och han har varit kritisk till hur laget presterat hittills.

– Det vi har presterat i de viktiga matcherna har inte varit bra nog. Men jag känner att vi tog ett steg sist och hade en bra samling, det måste vi försöka återskapa och bygga vidare på, sade Ødegaard till NRK inför matchen i Istanbul.

Samtidigt som Norge och Turkiet snuvade varandra på poäng tog Nederländerna chansen att göra ett miniryck i gruppen. Lettland besegrades på bortaplan med 1–0 och Nederländerna har ett två poäng stort grepp om direktplatsen till VM.

I grupp J såg Rumänien ut att skrälla mot Tyskland. Efter ett tidigt mål av Ianis Hagi hade Rumänien ledningen hela vägen genom de första 45. Men Tyskland vände på matchen i den andra halvleken. Först kom kvitteringen genom Serge Gnarby 51 minuter in i matchen och med nio minuter kvar fastställde Tomas Müller slutresultatet 2–1.

Linnéa Engholm/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.