Pressade Spanien – nu får Sverige se upp

Ett talangfyllt lag som får mer och mer organisation under förbundskaptenen Bernard Challandes ledning.
Kosovo pressade Spanien i VM-kvalet i september.
– Ett taktiskt skickligt lag med många bra spelare. Det går inte att bortse från att det är en jättetuff match, säger Janne Andersson inför lördagens möte på Friends arena.
Publicerad 8 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021

Den svenske förbundskaptenen påpekar att Kosovo tar steg efter steg framåt. Det är ett bättre lag nu än det som Sverige relativt enkelt slog med 3–0 i Pristina i mars.

Matchbevakaren Lasse Jacobsson säger inte emot sin chef.

– Jag tycker att de framför allt är mer strukturerade i sitt försvarsspel. Det var mycket tidigare att de jagade sin motståndare, mycket markering och det gick att flytta på dem. Du kunde få en mittback att följa med djupt ned så att han upphävde offsiden med tio meter.

Rrahmani tillbaka

Av fler skäl än taktiska förbättringar bli Kosovo starkare bakåt på Friends arena.

Amir Rrahmani och Ibrahim Dresevic är tillbaka.

– Rrahmani är dessutom ordinarie i Napoli. Den typen av spelare har de inte mängder av.

– Anfallsspelet har de också utvecklat och det är klart, ju fler matcher de spelar tillsammans desto bättre blir det, säger Lasse Jacobsson.

Kosovo har framgångsrikt dammsugit Europa efter spelare med ursprung i landet. Den senaste som nappat på att spela för den unga fotbollsnationen är Toni Domgjoni, 23.

Med 17 U21-landskamper bakom sig för Schweiz är han med i truppen för första gången.

– Jag tror inte att det är en startspelare. Vad vi har fått fram kommer de nog inte att ändra speciellt mycket i startelvan från deras match mot Spanien, säger Jacobsson.

Berisha skadad

En fördel för Sverige ser han i att Valon Berisha är skadad.

– Där tappar de energi på mittfältet. Han är väldigt stark i sitt presspel.

TT: Var ser du svagheter i Kosovo?

– Det vi kan utnyttja är att vi springer ordentligt och flyttar deras spelare. Kan vi hjälpa varandra att tömma ytor och få in spelare i dem blir det en svaghet för dem som vi kan nyttja.

Hammarbyanfallaren Astrit Selmani är ett offensivt alternativ för förbundskaptenen Bernard Challandes.

– Han har inte gjort en minut än. Han satt på bänken i tre matcher vid deras senaste samling. Det är svårt att säga om han får spela, säger Jacobsson.

Henrik Skiöld/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.