Gahr Støre tar makten i Norge

Arbeiderpartiet och Senterpartiet i Norge bildar regering en månad efter valet.
Därmed blir Jonas Gahr Støre (AP) landets näste statsminister.
Publicerad 8 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021

– Vi kan konstatera att Arbeiderpartiet och Senterpartiet är överens om att bilda regering, sade AP:s partiledare Jonas Gahr Støre till norska medier vid en pressträff på fredagen.

De viktigaste frågorna är avklarade och den nya regeringen kan bildas under nästa vecka, tillade han.

Senterpartiets ledare Trygve Slagsvold Vedum säger att regeringsförhandlingarna har "landat väl".

Gahr Støre blir Norges näste statsminister, efter att AP segrat i valet (med 26,3 procent av rösterna) samt förhandlat fram ett nytt regeringsunderlag med SP (13,5 procent).

Även Sosialistisk venstre (SV), som fick 7,6 procent av rösterna, var med i förhandlingarna men valde att inte ingå i en regering då partiet inte fick gensvar för sina viktigaste punkter.

AP och SP kommer att regera utan majoritet i Stortinget och är således beroende av ett stödparti för att få igenom sin politik som kommer att presenteras på onsdag.

– Vi har en plan för att ta Norge vidare och har tagit varandra i handen, säger Støre till norska VG.

Avgående statsminister Erna Solbergs Höyre (H) backade med över fyra procentenheter till 20,4 procent. Solberg lägger fram statsbudgeten på tisdag nästa vecka och kommer därefter meddela sin avgång.

Jesper Karlsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.