Sofia Jannok blir hedersdoktor

Artisten Sofia Jannok och skådespelaren Sara Arnia är båda utsedda till nya hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet.
Publicerad 8 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Sofia Jannok hoppas inspirera musikutbildningen knuten till Luleå tekniska universitet. Arkivbild.
Sofia Jannok hoppas inspirera musikutbildningen knuten till Luleå tekniska universitet. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Sofia Jannok, vars musik kommer ur jojken, konstaterar att universitet, som också har konstnärliga utbildningar, ligger på samisk mark "där jojken ekat i dalgången sedan urminnes tider".

"Jag hoppas få tillfälle att inspirera främst musikutbildningen att ta detta i beaktning. Det känns som om jag tar emot det här priset för tidigare generationer av mitt folk som inte hade tillgång till universitetet", säger hon i ett pressmeddelande.

Sara Arnia har jobbat vid Norrbottensteatern i 45 år och ser utnämningen som en fin avslutning och "ett mycket fint tack för det jag gett min publik under alla år i Norrbotten" säger hon.

Även före detta näringsminister Anders Sundström är utsedd till hedersdoktor, vilket han ser som "ett fint erkännande för mitt arbete att utveckla norra Sverige".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.