Stopp för störande besök– sälar ska skyddas

Publicerad 8 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Under nio månader om året vilar knubbsäl och gråsäl på Måkläppen och föder upp sina ungar. Arkivbild.
Under nio månader om året vilar knubbsäl och gråsäl på Måkläppen och föder upp sina ungar. Arkivbild.Foto: NIGEL RODDIS/REUTERS/TT

Måkläppen söder om skånska Falsterbo kallas ibland "Sälarnas ö". Där vilar både knubbsäl och gråsäl – något som lockat många nyfikna besökare – inte minst under pandemin.

Sandtungan har varit en populär besöksplats under de tre månader på hösten och vintern den är öppen för allmänheten. Men nu sätter staten ner foten. Länsstyrelsen inför två permanenta skyddszoner inom reservatet för att minska störningarna på sälarna inom naturreservatet Måkläppen, uppger myndigheten i ett pressutskick.

I zonerna gäller beträdnadsförbud under hela året.

"Det är viktigt att sälarna får ligga på stranden i fred från reservatets besökare. Både före och under dessa perioder är sälarna extra känsliga för störningar", säger Cecilia Backe, enhetschef på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Anna Karolina Eriksson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.