Brännande frågor på agendan i Malmö

Hur bekämpas antisemitismen som har tusenåriga rötter i en tid när konspirationsteorierna bubblar på sociala medier? Och hur hålls minnet av Förintelsen levande när så få av dem som överlevde den finns kvar? Brännande frågor ska få sitt svar i Malmö på onsdag.
Publicerad 9 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism genomförs på Malmömässan i Hyllie den 13 oktober. Arkivbild.
Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism genomförs på Malmömässan i Hyllie den 13 oktober. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Då hålls Malmöforum, en internationell konferens om hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism, som statsminister Stefan Löfven (S) har tagit initiativet till.

Stats- och regeringschefer från ett 50-tal länder är inbjudna – och planen är att de inte ska komma tomhänta till Malmö. Här förväntas de nämligen presentera konkreta åtaganden om vad var och en kommer att bidra med på området framöver. Och att löftena faktiskt hålls kommer att följas upp:

– Arbetet kommer att påbörjas 2022 då Sverige tar över ordförandeskapet i International Holocaust Remembrance Alliance, berättade utbildningsminister Anna Ekström (S) vid en pressbriefing tidigare i veckan.

Fyra teman

Bland inledningstalarna på Malmöforum finns EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Israels president Isaac Herzog, liksom Ronald Lauder, ordförande för Judiska världskongressen (WJC).

Diskussioner kommer sedan att hållas med fyra teman i fokus: Hågkomst av Förintelsen, utbildning om Förintelsen, antisemitism på sociala medier samt bekämpande av antisemitism och andra former av rasism.

Till diskussionen om sociala medier har representanter för de stora sociala medieplattformarna bjudits in: Facebook, Twitter, Google och Tiktok, men vilka som faktiskt kommer har inte offentliggjorts.

När dagen ska summeras talar bland andra FN:s generalsekreterare António Guterres och Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

Beredskap för protester

Att konferensen fokuserar på antisemitism är något polisen har i särskilt beaktande och därför kommer massiv polisbevakning och avspärrningar att sätta sin prägel på Malmö i samband med konferensen.

Beredskap finns också för protestyttringar, kanske vid Malmömässan i Hyllie där mötet hålls eller på andra platser i Malmö.

Vi förväntar oss opinionsyttringar, att personer ska ta tillfället i akt att använda sina fri- och rättigheter att demonstrera, sade Mattias Sigfridsson, kommenderingschef polisregion Syd, vid en pressträff under fredagen.

Cecilia Klintö/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.