Pandemin fick depressionerna att öka

Publicerad 9 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Pandemin drev upp antalet depressioner i Sverige, mer här än i grannländerna. Arkivbild.
Pandemin drev upp antalet depressioner i Sverige, mer här än i grannländerna. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Pandemin ledde till ett klart ökat antal fall av depressioner och ångest förra året. Och Sverige drabbades hårdare än våra nordiska grannar, rapporterar Dagens Nyheter.

För första gången har forskare undersökt sambandet mellan mental hälsa och pandemin. Enligt modelleringar av forskare vid University of Queensland i Australien, publicerade i tidskriften The Lancet, skulle den förväntade förekomsten av depression ha legat på 193 miljoner fall globalt 2020 utan pandemin. I stället landade siffran på 246 miljoner.

För Sveriges del uppskattas antalet depressionsfall ligga 24 procent högre än väntat, att jämföra med 17 procent i Danmark och Norge samt 11 procent i Finland. I vissa länder var ökningen större än här, till exempel 33 procent i Frankrike.

Samma mönster gäller ångest. Antalet fall i världen ökade från förväntade 298 till 374 miljoner. Ångesttillstånd ökade med 23 procent i Sverige som följd av pandemin, enligt studien – också det mer än i grannländerna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.