MP: Tvinga flygbolag klimatinformera i reklam

Publicerad 11 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
MP:s partistyrelse vill införa trängselavgifter vid flygplatser för att öka priset på pendlings- och affärsflygresor i rusningstid. Arkivbild.
MP:s partistyrelse vill införa trängselavgifter vid flygplatser för att öka priset på pendlings- och affärsflygresor i rusningstid. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Miljöpartiet vill tvinga flygbolag att informera om flygresors klimatpåverkan i all reklam och vid köp av biljetter. Det framgår i partiets "klimatfärdplan" som antagits av partistyrelsen.

"Konsumenter ska ha rätten att kunna göra informerade val", står det i planen.

Därutöver vill partiet införa trängselavgifter vid flygplatser för att öka priset på pendlings- och affärsflygresor i rusningstid.

Statliga Swedavia, som driver tio flygplatser i Sverige, ska arbeta för minskat flygresande och turistorganisationen Visit Sweden ska i sin marknadsföring av Sverige fokusera på närmarknader.

MP ser också ett behov av en nationell strategi för att minimera behovet av regionala flygplatser. Inför partiets kongress i helgen har partistyrelsen också ställt sig bakom en motion om att förbjuda kortare flygresor där tåg kan ersätta.

Lorentz Tovatt, MP:s klimatpolitiska talesperson, har sett framför sig att flygsträckan Göteborg–Stockholm kan avskaffas.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.