Var med och räddade Biden – har lyckats fly

En tolk som har hjälpt till att rädda Joe Biden ur en snöstorm i Afghanistan har gömt sig för talibanerna i flera veckor – med ett amerikanskt löfte om hjälp. Nu har han lyckats fly hemlandet.
Publicerad 11 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Ett amerikanskt militärplan lyfter från Hamid Karzai-flygplatsen i Kabul, den 28 augusti. En tolk som en gång hjälpte Joe Biden fick inte plats då, men har fått hjälp i efterhand. Arkivbild.
Ett amerikanskt militärplan lyfter från Hamid Karzai-flygplatsen i Kabul, den 28 augusti. En tolk som en gång hjälpte Joe Biden fick inte plats då, men har fått hjälp i efterhand. Arkivbild.Foto: Wali Sabawoon/AP/TT

Aman Khalili, hans fru och fem barn har lämnat Afghanistan, enligt USA:s utrikesdepartement.

År 2008 arbetade Khalili som tolk för den amerikanska militären då den dåvarande senatorn Joe Biden med kollegor besökte krigsinsatsen i Afghanistan. Under en helikopterfärd drog en snöstorm in, varpå politikerföljet tvingades nödlanda i bergen. Khalili slog följe med en styrka soldater som ryckte ut för att hämta dem.

Vid talibanernas maktövertagande i Afghanistan i somras uppmärksammade amerikanska medier att tolken var en av alla afghaner som försökte lämna landet utan att lyckas.

Khalili gick ut med en personlig vädjan om hjälp till den sittande presidenten Joe Biden via tidningen Wall Street Journal, varpå Bidens pressekreterare Jen Psaki svarade att USA kommer att hjälpa honom ut ur landet.

Amerikanska krigsveteraner uppges ha hjälpt till att hålla Khalili med familj gömd och för några dagar sedan lyckades de ta sig över gränsen till Pakistan. Där har de hämtats av ett amerikanskt regeringsplan som flugit dem till Qatar, där tusentals afghaner har påbörjat en asylprocess. Familjen kommer att få gå före i den kön, rapporterar WSJ.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.