GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förslag om nolltolerans mot antisemitism på hemmaplan

Båda är överens om att Malmös internationella forum för hågkomsten av Förintelsen och bekämpande av antisemitism som hålls i veckan behövs. Men sedan är meningarna delade bland toppolitikerna i Malmös största partier om vad som behöver göras på hemmaplan.
Publicerad 12 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 09:17
Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till vänster, tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S), Anna Lorentz, rektor på Pauliskolan och utbildningsminister Anna Ekström (S),  vid sitt besök i Pauliskolan i Malmö.
Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till vänster, tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S), Anna Lorentz, rektor på Pauliskolan och utbildningsminister Anna Ekström (S), vid sitt besök i Pauliskolan i Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT

– Socialdemokraterna bär ansvaret för misslyckandet lokalt. Politiken måste agera mot antisemitismen i Malmö. Att konferensen äger rum hos oss förpliktigar också, säger Helena Nanne (M), som förespråkar att det införs en nolltolerans mot antisemitism i skolan och att alla incidenter följs upp och även polisanmäls.

– Vi jobbar redan aktivt mot rasism och antisemitism. Vi har byggt upp olika typer av samarbeten, som med judiska församlingen, för att se till att Malmö blir en tryggare och bättre stad där alla får lika förutsättningar, svarar kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), som ser konferensen som ett sätt att få upp frågan på den politiska dagordningen och öka medvetenheten.

Tvätta bort stämpeln

Helena Nanne, som är andra vice ordförande i arbetsmarknads– och socialnämnden och partiets kommande toppnamn, menar att det är viktigt att tvätta bort stämpeln av Malmö som en stad som judiska familjer flyttar ifrån, bland annat av rädsla för att deras barn ska utsättas för kräkningar, trakasserier och våld i skolan. Familjemiljöer som orsakar antisemitism eller rasistiska uttryck bör utredas av socialtjänsten genom orosanmälningar, menar hon.

– För att barnen ska vara trygga behöver ordning och reda råda i skolan och lärare måste kunna markera mot antisemitism utan att behöva oroa sig för om man har skolledningen i ryggen eller ej. Det handlar om ledarskap, menar Helena Nanne.

Katrin Stjernfeldt Jammeh pekar i flera uttalanden på det viktiga arbete som redan bedrivs i Malmös skolor och som kan utvecklas, bland annat genom det judiskt-muslimska samarbetet ute i skolorna, se bland annat organisationen Amanah.

Hon ville på tisdagen inte ta ställning för eller emot nolltolerans i skolorna men menar att ”ingen rasism ska accepteras, men eftersom vi vet att det förekommer, måste vi fortsätta att jobba intensivt emot alla former av intolerans”.

Bygga motståndskraft

– Att ögonvittnen till förintelsen och deras barn och barnbarn ger sina historier är ett annat sätt att bygga upp sin motståndskraft, vi vet att folk far illa i dag och att vi behöver bekämpa antisemitismen, bland annat genom föreläsningar som den på Pauliskolan, sa Katrin Stjernfeldt Jammeh, till TT i samband med besöket på Pauliskolan.

Hon lyfter gärna fram Malmös historia och att staden sedan andra världskriget har varit en hoppets hamn för många. Hon menar att alla, oavsett vem man är ska känna att man i Malmö, landets mest globala stad, kan röra sig fritt och tryggt och kunna vara sig själv i alla lägen.

– Jag är mycket glad och stolt att Malmö får stå värd för detta möte och är övertygad om att världens ledare behöver ha ett fokus just på dessa frågor. Vi kan lära av varandra och att vi har exempel som vi kan sprida från Malmö som vi kan känna stolthet över, men också att andra kan lära oss, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Moderaten Helena Nanne vill att Malmös skolor ska bli bättre på att jobba mot antisemitism i skolorna.
Moderaten Helena Nanne vill att Malmös skolor ska bli bättre på att jobba mot antisemitism i skolorna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kristina DavidsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.