GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Inför könsstympningspass i Region Skåne

Publicerad 12 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 10:13

År 1982 infördes i Sverige en lag (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor. Sverige var då det första landet i västvärlden att förbjuda kvinnlig könsstympning. 2015 gjorde Socialstyrelsen en kartläggning och uppskattade att närmare 40 000 flickor och kvinnor, varav cirka 7 000 är under 18 år, befinner sig i Sverige och har tvingats genomgå ingrepp i sina underliv. WHO beräknar att cirka 3 miljoner flickor världen över riskerar att bli utsatta för könsstympning.

STOCKHOLM 20170509 
Maria könsstympades som barn i Somalia och har i Sverige genomgått en korrigeringsoperation. Foto: TT/arkiv
STOCKHOLM 20170509 Maria könsstympades som barn i Somalia och har i Sverige genomgått en korrigeringsoperation. Foto: TT/arkiv
Foto: Noella Johansson/TT

Könsstympning eller kvinnlig omskärelse är nära knutet till en traditionell syn på kvinnlighet. I många kulturer är det en del av en struktur som begränsar och reglerar kvinnors sexualitet. Internationella studier visar att ingreppet kan ha en negativ inverkan på kvinnors självkänsla. Ingreppet kan också få stora medicinska konsekvenser, både fysiska och psykiska. Denna grymma sedvänja och tradition är ett globalt problem och har enligt UNICEF ökat i Europa, Nordamerika och Australien.

Ett viktigt verktyg i arbetet mot könsstympning är information. I Östergötland delas ett informationsdokument ut, som de valt att kalla könsstympningspass. Könsstympningspasset innehåller information om svensk lagstiftning gällande brottet, typer av könsstympning, samt konsekvenser av könsstympning. Utöver att erbjuda information kan könsstympningspasset också användas som ett stöd i att stå emot eventuella påtryckningar från släkt och övrigt nätverk som förespråkar sedvänjan.

Sverigedemokraterna har i en motion till regionfullmäktige föreslagit att Region Skåne i samråd med länsstyrelsen ska ta fram och distribuera ett informationsdokument liknande Östergötlands modell. Det svar som skrivits gällande motionen, och som vi nyligen fick ta del av i hälso- och sjukvårdsnämnden, ställer vi oss nu frågande till.

I svaret konstateras att informationsmaterial som riktar sig till personer som drabbats eller som riskerar att drabbas samt till deras närstående är viktiga verktyg i arbetet mot könsstympning. Samtidigt anges dock i svaret att lansering av informationsmaterial riskerar att leda till att anmälan till socialtjänst och polis inte sker i samma utsträckning.

Vi ser detta som ett högst oroväckande tankesätt! Information ska givetvis ges i så hög utsträckning som möjligt, och alla åtgärder gentemot könsstympning och hedersrelaterat våld som är möjliga bör vidtas.

Under hälso- och sjukvårdsnämndens senaste sammanträde var det endast Sverigedemokraterna som röstade för förslaget i ovan nämnda motion. Motionen ska behandlas i regionfullmäktige i december – vi hoppas att övriga partier då tagit sitt förnuft till fånga och står upp för de utsatta flickorna och kvinnorna genom att bifalla motionen.

Marlen Ottesen, Regionråd Sverigedemokraterna Region Skåne

Camilla Wifralius, Sverigedemokraterna Region Skåne

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.