Navalnyj gratulerar Muratov till fredspriset

Den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj gratulerar sin landsman journalisten Dmitrij Muratov till fredspriset.
Publicerad 12 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Dmitrij Muratov.
Dmitrij Muratov.Foto: Aleksandr Zemlianitjenko/AP/TT

Muratov delar priset för kampen för yttrandefrihet med den filippinske journalisten Maria Ressa.

"Ryssland och Filippinerna är så olika som länder men ledarskapet är likt, särskilt när det kommer till oändliga lögner och hat gentemot dem som avslöjar lögnerna", skriver Navalnyj på Facebook och fortsätter:

"Jag gratulerar av hela mitt hjärta Dmitrij Muratov och Maria Ressa till Nobels fredspris."

Efter att fredspriset meddelats sade Muratov att om han suttit i priskommittén hade han röstat på Navalnyj. Han sade också att priset var en hyllning till hans tidning Novaja Gazeta, inte honom själv.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.