Annons

Lastbilschaufförens liv fokus i Vilksolyckan

Räddningstjänsten har släppt sin rapport efter dödsolyckan i Markaryd där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom.
I den framgår det att personalen fokuserade på att rädda lastbilschaufförens liv, skriver Smålandsposten.
Publicerad 12 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Polisen arbetar på olycksplatsen där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom. Arkivbild.
Polisen arbetar på olycksplatsen där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det låter hemskt att säga att en räddningsinsats har gått bra när tre personer har avlidit. Men all samverkan mellan räddningstjänst, polis och ambulans gick jättebra, säger Anders Johansson, räddningschef i Markaryd, till tidningen.

De första brandmännen var på plats ungefär tio minuter efter det att livvaktsbilen, som poliserna och Vilks färdades i, kört över på andra sidan vägen och hamnat under en mötande lastbil.

Annons

Minst 15 brandmän och fem befäl arbetade vid olycksplatsen.

Främst handlade det om att rädda livet på lastbilschauffören samtidigt som man dämpade branden med mycket vatten för att få ner hettan, beskriver en räddningsledare i rapporten enligt Smålandsposten.

– Det var fantastiskt att vi kunde rädda lastbilschauffören för där fanns det hög värmepåverkan och brandmännen jobbade snabbt och effektivt, säger Johansson.

Däremot fanns det inget att göra med personerna i livvaktsbilen.

– Det som har framkommit i samtal efteråt är att det inte fanns några liv att rädda där. Det såg de omgående och det rådde inga tvivel om det, säger Johansson.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons