Annons

Uppmaningen: Skicka in din fästing på analys

Publicerad 12 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Om du fått eller hittat en fästing i Norrland kan du skicka in den på analys. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/ TT

Den som hittar en fästing på sig själv, ett husdjur eller annat djur och bor i Norrland ombeds skicka in det lilla blodsugande djuret – levande eller dött – till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys. Fästingen kommer att artbestämmas och undersökas om den bär på någon smitta och i så fall vilken, skriver SVA i ett pressmeddelande.

Fästingarnas utbredning påverkas av klimatförändringarna, som går extra fort i norr.

Annons

"Den nordliga utbredningen av den vanliga fästingen, Ixodes ricinus, ökar och förväntas fortsätta öka i Sverige, Finland och Norge. Taigafästingen, Ixodes persulcatus, ökar också i utbredning, främst norrut längs kusten i Sverige och Finland", säger forskare Ann Albihn i ett pressmeddelandet.

Fästinginsamlingen är en del av forskningsprojektet Clinf, som undersöker hur klimatförändringarna påverkar den geografiska epidemiologin och spridningen av infektionssjukdomar bland djur och människor i de nordliga regionerna.

Insamlingen pågår till den sista oktober.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons