Uppmaningen: Skicka in din fästing på analys

Publicerad 12 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Om du fått eller hittat en fästing i Norrland kan du skicka in den på analys. Arkivbild.
Om du fått eller hittat en fästing i Norrland kan du skicka in den på analys. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/ TT

Den som hittar en fästing på sig själv, ett husdjur eller annat djur och bor i Norrland ombeds skicka in det lilla blodsugande djuret – levande eller dött – till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys. Fästingen kommer att artbestämmas och undersökas om den bär på någon smitta och i så fall vilken, skriver SVA i ett pressmeddelande.

Fästingarnas utbredning påverkas av klimatförändringarna, som går extra fort i norr.

"Den nordliga utbredningen av den vanliga fästingen, Ixodes ricinus, ökar och förväntas fortsätta öka i Sverige, Finland och Norge. Taigafästingen, Ixodes persulcatus, ökar också i utbredning, främst norrut längs kusten i Sverige och Finland", säger forskare Ann Albihn i ett pressmeddelandet.

Fästinginsamlingen är en del av forskningsprojektet Clinf, som undersöker hur klimatförändringarna påverkar den geografiska epidemiologin och spridningen av infektionssjukdomar bland djur och människor i de nordliga regionerna.

Insamlingen pågår till den sista oktober.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.