Fifa utreder skandalscenerna på Wembley

Tisdagens skandalscener på Wembley, under VM-kvalmötet mellan England och Ungern, utreds nu av Fifa.
Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
De ungerska fansen hamnade i bråk med polisen i början av tisdagens VM-kvalmatch mellan England och Ungern på Wembley.
De ungerska fansen hamnade i bråk med polisen i början av tisdagens VM-kvalmatch mellan England och Ungern på Wembley.Foto: Nick Potts/AP

Det Internationella fotbollsförbundet säger i ett uttalande att man har "nolltolerans mot sådant avskyvärt beteende".

Det var i början av matchen på den engelska nationalarenan som flera av de tillresta ungerska supportrarna gick till attack mot några publikvärdar. Polis fick komma till undsättning och bråket pågick i flera minuter. En ungersk supporter greps i samma veva för att ha fällt rasistiska kommentarer till en publikvärd.

Händelserna på Wembley är bara den senaste i raden av skandaler med rasistiska förtecken inom fotbollen. Bland annat i VM-kvalmötet mellan just Ungern och England i Budapest i september fick de engelska spelarna Raheem Sterling och Jude Bellingham motta rasistiska kommentarer från publiken. Det ledde till att Ungern tvingades spela förra veckans VM-kvalmatch mot Albanien inför tomma läktare.

Den tidigare brittiske idrottsministern Oliver Dowden menar att fotbollen inte har lyckats ta itu med rasismen.

– Det är tydligt att det finns ett underliggande problem med rasism inom fotbollen, säger han till brittiska tv-kanalen ITV.

Även VM-kvalmötet mellan Albanien och Polen i Tirana utreds av Fifa, då flaskor kastades in på planen sedan Polen gjort mål.

Mattias Owen/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.