FN varnar för svält i Nordkorea

De mest utsatta i Nordkorea är i riskzonen för svält. Situationen har förvärrats i och med den självvalda isoleringen från omvärlden under coronapandemin och FN:s sanktioner mot landet, enligt en färsk rapport.
Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Nordkoreas diktator på en tv-skärm i Seoul, Sydkorea.
Nordkoreas diktator på en tv-skärm i Seoul, Sydkorea.Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Många nordkoreaner "kämpar dagligen för att leva ett värdigt liv", säger Tomas Ojea Quintana, FN:s särskilda utredare för mänskliga rättigheter i landet, i sin rapport.

I juni rapporterade statliga KCTV att Nordkorea stod inför en "matkris", och diktator Kim Jong-Un sade kort därefter att matsituationen var på väg att bli ansträngd.

FN:s omfattande sanktioner har införts efter att Nordkorea upprepade gånger brutit mot de FN-resolutioner som säger att landet inte får avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester.

Men Tomas Ojea Quintana anser att sanktionerna måste lättas för att skydda de mest utsatta inför den väntade matbristen.

"Sanktionerna som införts av FN:s säkerhetsråd bör ses över och lättas när det är nödvändigt för att underlätta humanitär och livräddande hjälp", skriver han.

"De mest sårbara barnen och äldre riskerar att svälta."

För tre månader sedan varnade FN:s livsmedelsprogram FAO för att Nordkorea står inför matbrist på runt 860 000 ton i år.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.