Första steg mot riksrätt för Chiles president

Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Chiles president Sebastian Piñera.
Chiles president Sebastian Piñera.Foto: Esteban Felix/AP/TT

Oppositionen i Chile har tagit ett första steg för att ställa president Sebastian Piñera inför riksrätt. Skälet är presidentens kontroversiella försäljningen av en koppargruva till en barndomsvän, som uppdagades i den så kallade Pandoraläckan i början av oktober.

Försäljningen ska ha skett genom ett bolag på Brittiska Jungfruöarna som Piñeras barn ägde, men som presidenten förnekar kännedom om.

Piñera använde "sitt ämbete för sina personliga affärer", sade parlamentsledamot Tomas Hirsch när han lade fram anklagelsepunkterna i den chilenska kongressens underhus. Det är det första steget för att ställa presidenten inför riksrätt, en process som kan ta flera veckor.

Genom de läckta så kallade Pandoradokumenten anklagas en rad sittande och före detta statschefer för att ha hemlighållit stora tillgångar i skatteparadis.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.