GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gnocchi räddar dagen

Färsk gnocchi är potatispasta av bästa sort – gott, smidigt och precis lagom mättande. Har man ett sådant paket hemma är vardagsmaten garanterat i hamn.
Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad måndag 19:34
Har man bara gnocchi hemma blir middagen enkel att fixa.
Har man bara gnocchi hemma blir middagen enkel att fixa.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Ibland behövs det inte så mycket. När jag står rådvill i mataffären och absolut inte har någon aning om vad jag ska laga till middag brukar jag satsa på ett paket gnocchi. Sedan får inspirationen komma efteråt. Då vet jag åtminstone att det blir riktig mat i stället för mackor.

För egentligen räcker det med lite brynt smör och parmesan till. Det blir hur gott som helst. Färsk gnocchi är nämligen så smakrik och mättande att det inte behövs så himla mycket krimskrams runt omkring för att få till en kanongod måltid. Den kokta potatis som ingår i själva pastan ger dessutom en skönt tuggig konsistens som bjuder på lite omväxling mot den gamla vanliga spaghettin.

Den ambitiösa gör förstås sin egen gnocchi, vilket inte alls är speciellt svårt. Då kan man dessutom blanda i till exempel färska örter, rucola eller spenat i degen för extra smak. Men i min mun duger färdigköpta varianter som en enkel livboj trötta vardagar.

Tänk på att koka gnocchin i rejält med saltat vatten. Tumregeln är att den brukar vara klar när de små guldklimparna flyter upp till ytan, men följ instruktionen på förpackningen. Spara gärna lite av kokvattnet att spä ut eventuell sås med. Stärkelsen i vattnet gör att såsen fäster bättre på själva pastan och ger en härligt simmig textur. Rejält med parmesan och peppar på det – och maten är räddad.

En sak till bara: det uttalas ”njåkki”. Inget g, inget ch-ljud. Inga andra dumheter. En kunskap du alltid kan stajla med när du ställer fram middagen på bordet, utan att ha ansträngt dig mer än att se till att ha ett paket gnocchi i kylen.

Mia Gahne/TT

Har man bara gnocchi hemma blir middagen enkel att fixa.
Har man bara gnocchi hemma blir middagen enkel att fixa.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Att göra egen gnocchi är inte så komplicerat – men den köpta varianten fungerar också bra.
Att göra egen gnocchi är inte så komplicerat – men den köpta varianten fungerar också bra.
Foto: Janerik Henriksson/TT

"I min mun duger färdigköpta varianter som en enkel livboj trötta vardagar."

Gnocchi alla sorrentina med taleggio

4 portioner, 45 minuter

Älskad italiensk klassiker som får lite extra skjuts med den suveräna osten taleggio. Perfekt comfort food så här års.

cirka 800 g gnocchi

1/2 dl olivolja

1 gul lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk tomatpuré

1 burk hela tomater, à 400 g

1 burk körsbärstomater, à 400 g

2 tsk strösocker

2 1/2 dl vatten

salt

nymalen svartpeppar

1 kruka basilika

cirka 200 g taleggio, skuren i skivor

Gör så här:

1. Hetta upp oljan på medelvärme i en rymlig stekpanna eller stekgryta. Låt löken svettas i 3–4 minuter, tillsätt sedan vitlöken och stek i ytterligare någon minut. Tillsätt tomatpuré och låt den karamelliseras i 1–2 minuter. Tillsätt sedan de båda sorterna konserverade tomater, socker, vatten, salt och peppar. Låt puttra ihop i 10–15 minuter.

3. Koka under tiden gnocchin enligt anvisningarna på paketet och låt rinna av.

4. Häll pastan i tomatsåsen och blanda ner hälften av basilikabladen och hackade stjälkar.

5. Häll över i en ugnsfast form. Toppa med taleggio och gratinera i 180 grader i 10–15 minuter eller tills det bubblar och ytan fått fin färg.

6. Låt svalna något och garnera med resten av basilikan. En grönsallad passar fint till.

Gnocchi alla sorrentina är en klassisk italiensk rätt, här med taleggio på toppen.
Gnocchi alla sorrentina är en klassisk italiensk rätt, här med taleggio på toppen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Gnocchi alla sorrentina är en klassisk italiensk rätt, här med taleggio på toppen.
Gnocchi alla sorrentina är en klassisk italiensk rätt, här med taleggio på toppen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Gnocchi med svamp, salvia och salsiccia

3–4 portioner, 20 minuter

Höstmys på tallrik.

cirka 500 g gnocchi

cirka 300 g valfri svamp

smör

flingsalt

nymalen svartpeppar

2 råa salsicciakorvar

olivolja

1/2–1 tsk rökt paprikapulver

1 kruka salvia

3 vitlöksklyftor, finhackade

1/2 citron, skalet

färskriven parmesan

Gör så här:

1. Ansa svampen och lägg i torr stekpanna. Tillsätt en klick smör när all vätska kokat bort och låt fräsa någon minut. Salta och peppra.

2. Skrapa ur innanmätet i korvarna och fös över i pannan. Tillsätt lite olivolja och rökt paprikapulver och låt fräsa tills det får lite färg. Tillsätt salviablad (spara några) och vitlök mot slutet.

3. Tillaga gnocchin enligt anvisningarna på förpackningen. Spara en mugg av kokvattnet innan du låter pastan rinna av. Häll ner gnocchin i stekpannan med lite kokvatten. Rör om kraftigt. Riv över citronskal och generöst med parmesan. Salta och peppra och garnera med lite extra salvia.

Svamp, salvia och salsiccia sätter höstsmak på gnocchin.
Svamp, salvia och salsiccia sätter höstsmak på gnocchin.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Svamp, salvia och salsiccia sätter höstsmak på gnocchin.
Svamp, salvia och salsiccia sätter höstsmak på gnocchin.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Gnocchi med broccoli och brynt vitlökssmör

2 portioner, 30 minuter

Lika lättlagat som vrålgott.

cirka 300 g gnocchi

olivolja

1 stånd broccoli, i buketter

1 gul lök, finhackad

5 vitlöksklyftor, finhackade

1 röd chili, finhackad

50 g smör

1 citron

cirka 1 dl färskriven parmesan

1/2 tsk dijonsenap

flingsalt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna och fräs broccolin i 5–10 minuter eller tills den börjar få lite färg.

2. Värm under tiden lite mer olja i en annan panna och mjukstek löken. Tillsätt sedan vitlöken och chilin och stek ytterligare någon minut, men se till att vitlöken inte bränns. Häll i smör och vänta tills det börjar dofta nötigt och fått lite färg innan du tillsätter skal och saft från halva citronen, parmesan och dijonsenap. Låt sakta puttra ihop tills osten har smält.

3. Koka under tiden gnocchi enligt instruktionerna på förpackningen. Spara lite av kokvattnet och låt rinna av. Häll ner gnocchin i smöret och vänd runt. Späd med lite kokvatten om det verkar för torrt.

4. Fördela i djupa tallrikar och toppa med broccolin. Riv över resten av citronskalet och parmesan. Pressa över andra halvan av citronen, salta, peppra och servera.

Broccoli och brynt vitlökssmör är förnämligt sällskap till en portion gnocchi.
Broccoli och brynt vitlökssmör är förnämligt sällskap till en portion gnocchi.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Broccoli och brynt vitlökssmör är förnämligt sällskap till en portion gnocchi.
Broccoli och brynt vitlökssmör är förnämligt sällskap till en portion gnocchi.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Att dricka till

Istine Chianti Classico (2309), 159 kronor.

Alkoholfritt: Edenvale Premium Reserve Pinot Noir Alcohol Free (19040), 99 kronor.

Veckans godingar

1. Aligoté – Underbar doldisdruva från Bourgogne.

2. Caesarsallad på svartkål – Otippat gott.

3. Rostat bröd med smör, god skinka och massor av peppar – Bästa mackan just nu.

Svartkål är smarrigt i en ceasarsallad.
Svartkål är smarrigt i en ceasarsallad.
Foto: Jessica Gow/TT
Sök upp eldsjälarna i din närhet

Det finns folk som bjuder på sig själva – och så finns det folk somverkligenbjuder på sig själva. Man måste väl ändå beundra människor som öppnar sina hem och startar kafé eller restaurang i den egna trädgården eller i huset? Noll privatliv under öppettiderna, ständigt gästernas bästa i åtanke.

För de finns. Från norr till söder hittar man dessa eldsjälar som brinner för att dela med sig av sin matglädje.

Brinner gör det till exempel hemma hos Claes och Cecilia Stenmark i den sydskånska lilla byn Skegrie. I trädgården har de byggt en maffig vedeldad ugn på bästa Robin Hood-maner. De fick nämligen avslag på sin ansökan om bygglov för en superklimatsmart växthusrestaurang. I stället öppnade de helt enkelt Stenmarks lönnugn hemma i trädgården i väntan på att byråkratins kvarnar skulle mala färdigt.

Och nyligen lyckades jag äntligen sälla mig till kön av hungriga, för att hämta hem en pizza modell extra allt. Kryddad med kärlek, skånska råvaror, hemgjorda örtoljor och en smått gudomlig chilibéarnaise.

Men Stenmarks är bara två av många.

Så gör både dig själv och eldsjälarna i din geografiska närhet en tjänst – kolla upp vilka som vågat öppna sina hem för allmänheten. De är betydligt fler än du tror. Och ett generöst initiativ som förtjänar att både avnjutas och uppmuntras. Med eller utan chilibéa.

Pizzaleverans i villaträdgården.
Pizzaleverans i villaträdgården.
Foto: Mia Gahne
Mia Gahne skriver om mat varje vecka.
Mia Gahne skriver om mat varje vecka.
Foto: Christine Olsson/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.