GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Malmö – en avspärrad stad

Inställda bussar, avspärrning och problem att ta sig till jobben. Morgonen med Malmöforum blev en utmaning för många Malmöbor som trots allt föreföll ta det med jämnmod.
Malmö • Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 02:45
Anette Johansson jobbar på Sus och kunde se sin arbetsplats utan att kunna ta sig över Pildammsvägen.
Anette Johansson jobbar på Sus och kunde se sin arbetsplats utan att kunna ta sig över Pildammsvägen.
Foto: Catharina Nilsson

Hyllie stationstorg var glesbefolkat på onsdagsförmiddagen om man räknar bort uniformerad personal från ordningsmakten. De var desto fler till antalet. Såväl Arenagatan som Hyllie Boulevard var helt avstängda av staket i höjd med arenan, staket som bevakades av poliser utrustade med maskingevär. Ett vaket öga ser också uniformerade personer på taken till de höga byggnader som blickar ned mot Malmömässan där kongressen just då pågår.

Utanför Pressbyrån träffar vi Rolf Müngersdorff som väntar på hustrun Marghareta. Han bär inte uniform. Än.

Rolf Müngersdorff väntar på hustrun Marghareta. Han har redan tidigt på förmiddagen tvingats till en långpromenad på grund av avstängningarna.
Rolf Müngersdorff väntar på hustrun Marghareta. Han har redan tidigt på förmiddagen tvingats till en långpromenad på grund av avstängningarna.
Foto: Ralph Bretzer

Det visar sig att både han och hustrun jobbar som tågvärdar genom Veteranpoolen och snart ska dra på sig Skånetrafikens gula västar. De är inkallade med anledning av alla omdirigeringar, stängda vägar och inställda turer, något Rolf Müngersdorff råkade själv ut för.

– Jag var tvungen att köra ett barnbarn till Augustenborgsskolan redan vid sjutiden i morse, säger han.

– När jag sedan skulle till Hyllie fick jag ställa bilen vid Sus och gå hit ut.

Tar avspärrningarna med jämnmod

Det är en promenad som tar mer än en timma, kan tilläggas. När vi, tidningens utsända, rör oss bort över det nästan öde torget springer vi av en slump på Marghareta Müngersdorff.

– Jag tycker att folk tar avspärrningarna med jämnmod, berättar hon.

– Men en del av informationen har gått folk förbi av olika anledningar. Det kanske kan bero på språksvårigheter.

Marghareta och Rolf Müngersdorff.
Marghareta och Rolf Müngersdorff.
Foto: Ralph Bretzer

En bit därifrån är Amin H Abdulhadr på väg mot trappan ned till järnvägsspåren. Han är på väg till jobbet i Köpenhamn och var ovetande om konferensen.

– Jag bor i Kroksbäck så jag har fått gå hit till tågstationen för att kunna åka in till stan. Det tog mig 30 minuter istället för tre minuter när jag tar bussen.

Åke Cederholm kommer med cykeln i släptåg. Han är pensionär och ute på sin dagliga cykeltur. Samtidigt passerar ett 20-tal poliser längs arenans vägg, ett stenkast bort.

– Man har fått ta lite andra vägar eftersom man inte kommer fram överallt med cykeln. Det är klart att man är lite nyfiken. det är ju inte varje dag som man får se så många poliser, säger han.

4 bilder
Att ta sig fram till den absoluta närheten av mässan med bil låter sig inte göras.
Åke Cederholm är ute på sin dagliga cykeltur.
Avspärrningarna kring mässan är omfattande och även från ovan, från de högre hus som omgärdar Malmömässan, till exempel Emporias parkeringshus och kontorshuset på Hyllie Boulevard som ligger bredvid mässbyggnaden, övervakas rörelserna.
Avspärrning på Hyllie Boulevard. Även på andra sidan Malmö Arena är vägen avstängd.
Att ta sig fram till den absoluta närheten av mässan med bil låter sig inte göras.
Åke Cederholm är ute på sin dagliga cykeltur.

Nu var det inte bara kring Malmömässan som konferensen märktes av. Flera av de stora trafiklederna genom staden var avspärrade och busstrafiken låg nere. Avspärrningarna kring Malmö live, vid Hyllie och i centrum ställde till det för många.

Många fastnade i trafiken

Vid halv nio-tiden på morgonen var kön med cyklister som inte kom över vägen lång på Carl-Gustavs väg vid Pildammarna. En av dem var Anette Johansson, medicinsk sekreterare på ortopeden på Sus.

– Vi är jättemånga från sjukhuset som väntar. Det är jättefrustrerande, säger hon.

Enligt Skånska Dagbladets reporter Catharina Nilsson som också fastnade där var det uppåt 20 minuters väntetid vid korsningen innan cyklisterna kom över. Pildammsvägen var avstängd eftersom deltagarna på Malmöforum skulle ta sig från Malmö Live till Malmömässan. När ett 50-tal fordon passerat i olika omgångar kunde kön ta sig över.

Redan på tisdagen var det rejält med störningar i trafiken. För Elin Tidå tog det 40 minuter att köra bil från Jägersro till Oxie under tisdagskvällen. Hennes kollega Ksenija Gorioucheva har medvetet hållit sig i från Malmö centrum under veckan med tanke på Malmöforum och det trafikkaos som aviserats redan på förhand.

– Men jag kan samtidigt gå till jobbet så det har varit svårt att fastna någonstans.

6 bilder
Anette Johansson fick vänta länge.

Ralph BretzerSkicka e-post
Mikael AnkarvikSkicka e-post
Mats Klingen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.