Shatner har landat – äldst hittills i rymden

Skådespelaren William Shatner, 90, är den hittills äldsta personen som har färdats till rymden.
Farkosten New Shepard har lyft – och landat igen – med Shatner, som spelade kapten Kirk i tv-serien "Star trek", ombord.
Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Gänget som reste till rymden på onsdagen. Chris Boshuizen, William Shatner, Audrey Powers och Glen de Vries. Pressbild.
Gänget som reste till rymden på onsdagen. Chris Boshuizen, William Shatner, Audrey Powers och Glen de Vries. Pressbild.Foto: Blue Origin/AP

I ”Star trek” styrde han som James T Kirk rymdfarkosten Enterprise genom galaxerna, till platser dit ingen annan färdats. Under onsdagseftermiddagen åkte 90-åringen som sig själv – och blev den äldsta personen hittills att färdas ut i rymden.

Färden organiserades av miljardären Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin och själva resan var lik den Bezos själv gjorde i juli i år.

Precis som den varade onsdagens färd i ungefär elva minuter och Bezos var själv den som öppnade kapseln och välkomnade gänget tillbaka till marken i Texas, USA.

Filosofisk Shatner

– Jag upplevde något jag aldrig hade förväntat mig, sade Shatner till Bezos i Blue Origins webbsändning.

Medan de andra passagerna firade med champagne var Shatner rörd till tårar och närmast filosofisk i samtalet med Bezos.

– Alla behöver se det här. Att se allt det blåa och sedan plötsligt är man ute i allt det svarta i rymden. Är det så döden är? Det du har gett mig är den djupaste upplevelsen jag kan tänka mig. Det var så rörande. Jag hoppas jag aldrig tappar den här känslan.

Fyra minuters tyngdlöshet

Förutom William Shatner ingick även Audrey Powers, näst högsta chef för Blue Origin, och de två utomstående tech-vd:arna Glen de Vries och Chris Boshuizen i besättningen.

Färden gick till den så kallade Karmanlinjen runt 100 kilometer ovan jorden, som enligt internationella Fédération Aéronautique Internationale utgör gränsen till rymden. Passagerarna befann sig i tyngdlöshet i ungefär fyra minuter.

New Shepard under lyftet mot rymden. Nu är farkosten tillbaka på rymden.
New Shepard under lyftet mot rymden. Nu är farkosten tillbaka på rymden.Foto: LM Otero/AP/TT
Så här gick Jeff Bezos rymdfärd med New Shepard till tidigare i år. Shatners resplan är densamma.
Så här gick Jeff Bezos rymdfärd med New Shepard till tidigare i år. Shatners resplan är densamma.Foto: Anna-Lena Lindqvist
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.